Pregled bibliografske jedinice broj: 1022758
Promjene sastava i sadržaja fenolnih spojeva u listovima crnih sorata vinove loze tijekom pojedinih fenofaza
Promjene sastava i sadržaja fenolnih spojeva u listovima crnih sorata vinove loze tijekom pojedinih fenofaza, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1022758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene sastava i sadržaja fenolnih spojeva u listovima crnih sorata vinove loze tijekom pojedinih fenofaza
(Changes in composition and content of phenolic compounds in leaves of red grapevine varieties during certain phenophases)
Autori
Jakobović ; Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2019
Stranica
35
Mentor
Andabaka, Željko
Neposredni voditelj
Šikuten, Iva
Ključne riječi
vinova loza ; list ; fenolni spojevi ; crne sorte ; tekućinska kromatografija
(vine grapes ; leaf ; phenols ; red varieties ; liquid chromatography)
Sažetak
Fenolni spojevi predstavljaju sekundarne biljne metabolite koji imaju vrlo važnu fiziološku i morfološku ulogu u rastu i reprodukciji biljke te joj pružaju zaštitu protiv patogena i predatora. Brojni su istraživači ukazali na blagodati fenolnih spojeva na temelju čega je prepoznata njihova važnost u zaštiti biljke od abiotičkih i biotičkih stresova, te u antikancerogenom, antialergijskom, protuupalnom, antimikrobnom i neuroprotektivnom djelovanju. Ujedno, zbog svoga djelovanja koji utječe pozitivno na ljudsko zdravlje, fenolni spojevi su korišteni u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Samim time, glavni cilj ovoga istraživanja je dobiti pregled i bolje shvaćanje promjena u sastavu i sadržaju fenolnih spojeva, točnije flavonola, flavan-3-ola, hidroksicimetnih i hidroksibenzojevih kiselina prisutnih u listovima 12 različitih sorata vinove loze. Istraživanje se odvijalo na vinogradarsko vinarskom pokušalištu „Jazbina“ tijekom 2018. godine. Uzorci su sakupljani periodično, počevši sa završetkom cvatnje vinove loze do tehnološke zrelosti pojedinih sorata, točnije od 22.06. do 13.09. Listovi su potom adekvatno pohranjeni, podvrgnuti procesima liofilizacije i ekstrakcije. Ekstrakti su analizirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti. Dobiveni rezultati su obrađeni pomoću jednosmjerne analize varijance i Duncan Multiple Range testa. Temeljem dobivenih rezultata utvrđena je značajna varijabilnost u masenim udjelima fenolnih spojeva između sorata po pojedinim terminima uzorkovanja, kao i značajna varijabilnost u sadržaju fenolnih spojeva unutar iste sorte tijekom različitih termina uzorkovanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb