Pregled bibliografske jedinice broj: 1022654
Konstrukcijski materijali u prehrambenoj industriji
Konstrukcijski materijali u prehrambenoj industriji, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1022654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konstrukcijski materijali u prehrambenoj industriji
(Construction Materials and Their Application in the
Food Industry)
Autori
Lovrić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
32
Mentor
Velić, Darko
Ključne riječi
konstrukcijski materijal ; prehrambena industrija ; zaštita materijala
(construction materials ; food industry ; materials protection)
Sažetak
Za izradu dijelova strojeva proizvodnih sustava koriste se različiti konstrukcijski materijali. Odabir materijala ovisi o njegovoj primjeni, karakteristikama i zahtjevima tehnološkog procesa. Neki od kriterija odabira materijala s obzirom na karakteristike su tvrdoća, elastičnost, žilavost, osjetljivost na habanje, otpornost na koroziju, jednostavnost izrade, cijena i dostupnost. U prehrambenoj industriji koristi se široki spektar konstrukcijskih materijala koji moraju udovoljavati zahtjevima kvalitete i sigurnosti. Materijali koji se u najviše primjenjuju u konstrukciji proizvodnih sustava prehrambene industrije su zasigurno metali. Najznačajniji metal je čelik koji je pogodan zbog svojih povoljnih tehnoloških svojstava. Ne manje važni materijali su i beton, keramika, polimeri te kompozitna vlakna. U ovom radu je opisana je podjela konstrukcijskih materijala te njihova primjena u prehrambenoj industriji. Isto tako, u radu je opisana zaštita konstrukcijskih materijala u slučaju kemijskog, fizikalnog, mehaničkog i biološkog oštećivanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija