Pregled bibliografske jedinice broj: 1022619
Primjena kolorimetrije u određivanju sadržaja β- glukana u hrani
Primjena kolorimetrije u određivanju sadržaja β- glukana u hrani, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 1022619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kolorimetrije u određivanju sadržaja β- glukana u hrani
(Application of Colorimetry in Determination of the β-Glucan Content in Food)
Autori
Gjerek, Anela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
11.09
Godina
2019
Stranica
23
Mentor
Tomac, Ivana
Ključne riječi
β-glukan ; kolorimetrija ; spektroskopija
(β-Glucan ; colorimetry ; spectroscopy)
Sažetak
Kolorimetrija, kao instrumentalna tehnika, ubraja se u optičke metode analize, a temelji na Lambert-Beerovom zakonu. Lambert-Beerov zakon opisuje pojavu apsorpcije svjetlosnog zračenja u otopini. Ovom tehnikom, koncentracija neke otopine može se odrediti prema intenzitetu boje te otopine odnosno prema Lambert-Beerovom zakonu koncentracija otopine direktno je proporcionalna apsorbanciji. Beta- glukan je složena molekula polisaharida prirodno prisutna u staničnoj stijenci ječma, zobi, pšenice i slično. Cilj ovog završnog rada je bio opisati kolorimetriju kao optičku metodu analize, uređaj za provedbu mjerenja te opisati njezinu primjenu na određivanje sadržaja beta- glukana u hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivana Tomac
(mentor)