Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1022619

Primjena kolorimetrije u određivanju sadržaja β- glukana u hrani


Gjerek, Anela
Primjena kolorimetrije u određivanju sadržaja β- glukana u hrani, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 1022619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena kolorimetrije u određivanju sadržaja β- glukana u hrani
(Application of Colorimetry in Determination of the β-Glucan Content in Food)

Autori
Gjerek, Anela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
11.09

Godina
2019

Stranica
23

Mentor
Tomac, Ivana

Ključne riječi
β-glukan ; kolorimetrija ; spektroskopija
(β-Glucan ; colorimetry ; spectroscopy)

Sažetak
Kolorimetrija, kao instrumentalna tehnika, ubraja se u optičke metode analize, a temelji na Lambert-Beerovom zakonu. Lambert-Beerov zakon opisuje pojavu apsorpcije svjetlosnog zračenja u otopini. Ovom tehnikom, koncentracija neke otopine može se odrediti prema intenzitetu boje te otopine odnosno prema Lambert-Beerovom zakonu koncentracija otopine direktno je proporcionalna apsorbanciji. Beta- glukan je složena molekula polisaharida prirodno prisutna u staničnoj stijenci ječma, zobi, pšenice i slično. Cilj ovog završnog rada je bio opisati kolorimetriju kao optičku metodu analize, uređaj za provedbu mjerenja te opisati njezinu primjenu na određivanje sadržaja beta- glukana u hrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Tomac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Gjerek, Anela
Primjena kolorimetrije u određivanju sadržaja β- glukana u hrani, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Gjerek, A. (2019) 'Primjena kolorimetrije u određivanju sadržaja β- glukana u hrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gjerek, Anela}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {β-glukan, kolorimetrija, spektroskopija}, title = {Primjena kolorimetrije u odre\djivanju sadr\v{z}aja β- glukana u hrani}, keyword = {β-glukan, kolorimetrija, spektroskopija}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gjerek, Anela}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {β-Glucan, colorimetry, spectroscopy}, title = {Application of Colorimetry in Determination of the β-Glucan Content in Food}, keyword = {β-Glucan, colorimetry, spectroscopy}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font