Pregled bibliografske jedinice broj: 1022612
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz mljevenih kava primjenom pravokutnovalne voltametrije
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz mljevenih kava primjenom pravokutnovalne voltametrije, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 1022612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz mljevenih kava primjenom pravokutnovalne voltametrije
(Characterization of Chlorogenic Acids in Ground Coffee Using Square-wave Voltammetry)
Autori
Lacković, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
24.09
Godina
2019
Stranica
39
Mentor
Tomac, Ivana
Ključne riječi
Klorogenska kiselina , mljevena kava ; pravokutnovalna voltametrija ; ukupni polifenoli
(Chlorogenic acid ; ground coffee ; square-wave voltammetry ; total polyphenols)
Sažetak
Kava je jedan od izvora polifenola, odnosno hidroksicimentnih kiselina. U hidroksicimetne kiseline ubrajaju se kava kiselina, ferulična kiselina, klorogenske kiseline i druge. Klorogenske kiseline, prema svom sadržaju prevladavaju u kavi. Kava, prema epidemiološkim ispitivanjima ima antiupalni i antitumorski učinak, zatim sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti i upotrebljava se kod gubitka tjelesne mase. Pravokutnovalna voltametrija ubraja se u analitičke, elektrokemijske metode. Prednost primjene ove metode je njezina preciznost, brzina i osjetljivost. Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati elektrokemijsko ponašanje klorogenske kiseline u mljevenim kavama (Arabesca Minas, Barcaffe Classic, Franck Jubilarna Sensual i Gloria Minas) pomoću pravokutnovalne voltametrije. Ispitan je utjecaj promjene pH vrijednosti osnovnog elektrolita, kemijske strukture, višestruke uzastopne polarizacije, frekvencije pobudnog signala te promjene koncentracije analita na elektrokemijsko ponašanje. Nadalje, provedena je kvantifikacija ukupnih klorogenskih kiselina odnosno polifenola u uzorcima kava pomoću voltametrijske i spektrofotometrijske Folin- Ciocalteu metode te su uspoređeni dobiveni rezultati. Sadržaj klorogenskih kiselina u svim mljevenim kavama je podjednak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija