Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1022612

Karakterizacija klorogenskih kiselina iz mljevenih kava primjenom pravokutnovalne voltametrije


Lacković, Mario
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz mljevenih kava primjenom pravokutnovalne voltametrije, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 1022612 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz mljevenih kava primjenom pravokutnovalne voltametrije
(Characterization of Chlorogenic Acids in Ground Coffee Using Square-wave Voltammetry)

Autori
Lacković, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
24.09

Godina
2019

Stranica
39

Mentor
Tomac, Ivana

Ključne riječi
Klorogenska kiselina , mljevena kava ; pravokutnovalna voltametrija ; ukupni polifenoli
(Chlorogenic acid ; ground coffee ; square-wave voltammetry ; total polyphenols)

Sažetak
Kava je jedan od izvora polifenola, odnosno hidroksicimentnih kiselina. U hidroksicimetne kiseline ubrajaju se kava kiselina, ferulična kiselina, klorogenske kiseline i druge. Klorogenske kiseline, prema svom sadržaju prevladavaju u kavi. Kava, prema epidemiološkim ispitivanjima ima antiupalni i antitumorski učinak, zatim sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti i upotrebljava se kod gubitka tjelesne mase. Pravokutnovalna voltametrija ubraja se u analitičke, elektrokemijske metode. Prednost primjene ove metode je njezina preciznost, brzina i osjetljivost. Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati elektrokemijsko ponašanje klorogenske kiseline u mljevenim kavama (Arabesca Minas, Barcaffe Classic, Franck Jubilarna Sensual i Gloria Minas) pomoću pravokutnovalne voltametrije. Ispitan je utjecaj promjene pH vrijednosti osnovnog elektrolita, kemijske strukture, višestruke uzastopne polarizacije, frekvencije pobudnog signala te promjene koncentracije analita na elektrokemijsko ponašanje. Nadalje, provedena je kvantifikacija ukupnih klorogenskih kiselina odnosno polifenola u uzorcima kava pomoću voltametrijske i spektrofotometrijske Folin- Ciocalteu metode te su uspoređeni dobiveni rezultati. Sadržaj klorogenskih kiselina u svim mljevenim kavama je podjednak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Tomac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Lacković, Mario
Karakterizacija klorogenskih kiselina iz mljevenih kava primjenom pravokutnovalne voltametrije, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Lacković, M. (2019) 'Karakterizacija klorogenskih kiselina iz mljevenih kava primjenom pravokutnovalne voltametrije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lackovi\'{c}, Mario}, year = {2019}, pages = {39}, keywords = {Klorogenska kiselina , mljevena kava, pravokutnovalna voltametrija, ukupni polifenoli}, title = {Karakterizacija klorogenskih kiselina iz mljevenih kava primjenom pravokutnovalne voltametrije}, keyword = {Klorogenska kiselina , mljevena kava, pravokutnovalna voltametrija, ukupni polifenoli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lackovi\'{c}, Mario}, year = {2019}, pages = {39}, keywords = {Chlorogenic acid, ground coffee, square-wave voltammetry, total polyphenols}, title = {Characterization of Chlorogenic Acids in Ground Coffee Using Square-wave Voltammetry}, keyword = {Chlorogenic acid, ground coffee, square-wave voltammetry, total polyphenols}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font