Pregled bibliografske jedinice broj: 1022540
Glukozinolatni profil (Armoracia rusticana). konvencionalna vs. mikrovalovima potpomognuta izolacija hlapljivih spojeva
Glukozinolatni profil (Armoracia rusticana). konvencionalna vs. mikrovalovima potpomognuta izolacija hlapljivih spojeva, 2019., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1022540 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Glukozinolatni profil (Armoracia rusticana). konvencionalna vs. mikrovalovima potpomognuta izolacija hlapljivih spojeva
(Glucosinolate profile of horseradish (Armoracia rusticana). Conventional vs. microwave assisted isolation of volatiles)
Autori
Radelj, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
19.09
Godina
2019
Stranica
45
Mentor
Blažević, Ivica
Neposredni voditelj
Popović, Marijana
Ključne riječi
Glukozinolati, Armoracia rusticana, GC-MS, HPLC-DAD, sinigrin, glukonasturcin
(Glucosinolates, Armoracia rusticana, GC-MS, HPLC-DAD, sinigrin, gluconasturtiin)
Sažetak
Glukozinolati su sekundarni metaboliti koji se sintetiziraju iz aminokiselina. Pronađeni su u 16 porodica reda Brassicales, od kojih je najznačajnija porodica Brassicaceae (kupusnjača) u koju se ubrajaju brojne biljke svakodnevno korištene u prehrani, kao što su kupus, brokula, cvjetača i druge. Po kemijskoj strukturi glukozinolati su β-tioglukozidni-N-hidroksisulfatis varijabilnim bočnim lancem. Glukozinolati su kemijski i biološki neaktivni spojevi, a njihovom razgradnjom nastaju hlapljivi sumporovi spojevi koji imaju niz ljekovitih djelovanja. Oni se razgrađuju enzimskim, termičkim i kemijskim putem. U ovom radu primijenjene su različite metode razgradnje uključujući hidrodestilaciju u modificiranoj aparaturi po Clevengeru (100 °C, 150 min), mikrovalnu destilaciju i ekstrakciju (500 W, 98 °C, 15 - 30 min) koji su primjer termičke razgradnje te autoliza, nakon koje je uslijedila ekstrakcija s diklormetanom, koja je primjer enzimske razgradnje. Cilj rada bio je izolirati i identificirati sumporove spojeve iz hrena (Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Scherb.). Korijen i lišće hrena sakupljeno je u samoniklom nasadu u Konavlima (u blizini Dubrovnika, Hrvatska) u ožujku 2019. godine. Za identifikaciju spojeva korištene su GC-MS i HPLC-DAD tehnika. Analizom hlapljivih spojeva identificiran je alil-izotiocijanat, kao glavni produkt razgradnje glukozinolata koji potječe od sinigrina, zajedno s feniletil-izotiocijanatom i benzenpropanonitrilom, koji potječu od glukozinolata glukonasturcina. U listu hrena prisutan je samo sinigrin, dok je u korijenu uz sinigrin prisutan i glukonasturcin. Kasnije je potvrđeno HPLC-DAD tehnikom preko desulfatiziranih (desulfoglukozinolata) produkata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split