Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1022540

Glukozinolatni profil (Armoracia rusticana). konvencionalna vs. mikrovalovima potpomognuta izolacija hlapljivih spojeva


Radelj, Matea
Glukozinolatni profil (Armoracia rusticana). konvencionalna vs. mikrovalovima potpomognuta izolacija hlapljivih spojeva, 2019., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1022540 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Glukozinolatni profil (Armoracia rusticana). konvencionalna vs. mikrovalovima potpomognuta izolacija hlapljivih spojeva
(Glucosinolate profile of horseradish (Armoracia rusticana). Conventional vs. microwave assisted isolation of volatiles)

Autori
Radelj, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
19.09

Godina
2019

Stranica
45

Mentor
Blažević, Ivica

Neposredni voditelj
Popović, Marijana

Ključne riječi
Glukozinolati, Armoracia rusticana, GC-MS, HPLC-DAD, sinigrin, glukonasturcin
(Glucosinolates, Armoracia rusticana, GC-MS, HPLC-DAD, sinigrin, gluconasturtiin)

Sažetak
Glukozinolati su sekundarni metaboliti koji se sintetiziraju iz aminokiselina. Pronađeni su u 16 porodica reda Brassicales, od kojih je najznačajnija porodica Brassicaceae (kupusnjača) u koju se ubrajaju brojne biljke svakodnevno korištene u prehrani, kao što su kupus, brokula, cvjetača i druge. Po kemijskoj strukturi glukozinolati su β-tioglukozidni-N-hidroksisulfatis varijabilnim bočnim lancem. Glukozinolati su kemijski i biološki neaktivni spojevi, a njihovom razgradnjom nastaju hlapljivi sumporovi spojevi koji imaju niz ljekovitih djelovanja. Oni se razgrađuju enzimskim, termičkim i kemijskim putem. U ovom radu primijenjene su različite metode razgradnje uključujući hidrodestilaciju u modificiranoj aparaturi po Clevengeru (100 °C, 150 min), mikrovalnu destilaciju i ekstrakciju (500 W, 98 °C, 15 - 30 min) koji su primjer termičke razgradnje te autoliza, nakon koje je uslijedila ekstrakcija s diklormetanom, koja je primjer enzimske razgradnje. Cilj rada bio je izolirati i identificirati sumporove spojeve iz hrena (Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Scherb.). Korijen i lišće hrena sakupljeno je u samoniklom nasadu u Konavlima (u blizini Dubrovnika, Hrvatska) u ožujku 2019. godine. Za identifikaciju spojeva korištene su GC-MS i HPLC-DAD tehnika. Analizom hlapljivih spojeva identificiran je alil-izotiocijanat, kao glavni produkt razgradnje glukozinolata koji potječe od sinigrina, zajedno s feniletil-izotiocijanatom i benzenpropanonitrilom, koji potječu od glukozinolata glukonasturcina. U listu hrena prisutan je samo sinigrin, dok je u korijenu uz sinigrin prisutan i glukonasturcin. Kasnije je potvrđeno HPLC-DAD tehnikom preko desulfatiziranih (desulfoglukozinolata) produkata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Marijana Popovic (mentor)

Avatar Url Ivica Blažević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radelj, Matea
Glukozinolatni profil (Armoracia rusticana). konvencionalna vs. mikrovalovima potpomognuta izolacija hlapljivih spojeva, 2019., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Radelj, M. (2019) 'Glukozinolatni profil (Armoracia rusticana). konvencionalna vs. mikrovalovima potpomognuta izolacija hlapljivih spojeva', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radelj, Matea}, year = {2019}, pages = {45}, keywords = {Glukozinolati, Armoracia rusticana, GC-MS, HPLC-DAD, sinigrin, glukonasturcin}, title = {Glukozinolatni profil (Armoracia rusticana). konvencionalna vs. mikrovalovima potpomognuta izolacija hlapljivih spojeva}, keyword = {Glukozinolati, Armoracia rusticana, GC-MS, HPLC-DAD, sinigrin, glukonasturcin}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radelj, Matea}, year = {2019}, pages = {45}, keywords = {Glucosinolates, Armoracia rusticana, GC-MS, HPLC-DAD, sinigrin, gluconasturtiin}, title = {Glucosinolate profile of horseradish (Armoracia rusticana). Conventional vs. microwave assisted isolation of volatiles}, keyword = {Glucosinolates, Armoracia rusticana, GC-MS, HPLC-DAD, sinigrin, gluconasturtiin}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font