Pregled bibliografske jedinice broj: 1022528
Koncentracija metala u vinima sorte ‘Graševina bijela’ iz Hrvatskog Podunavlja
Koncentracija metala u vinima sorte ‘Graševina bijela’ iz Hrvatskog Podunavlja, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1022528 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koncentracija metala u vinima sorte ‘Graševina bijela’ iz Hrvatskog Podunavlja
(Metal concentration in wines of 'Graševina bijela' variety from the Croatian Danube region)
Autori
Krpan, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2019
Stranica
61
Mentor
Andabaka, Željko ; Banović, Mara
Neposredni voditelj
Šikuten, Iva
Ključne riječi
bijelo vino ; Graševina ; HPLC ; ICP-MS ; ICP-OES ; teški metali
(Graševina ; heavy metals ; HPLC ; ICP-MS ; ICP-OES ; white wine)
Sažetak
'Graševina' je gospodarski najvažnija i najraširenija bijelasorta vinove loze u Hrvatskoj, rasprostranjena u vinogorjima svih dijelova kontinentalne Hrvatske. Dobre je i redovite rodnosti, ujednačene kakvoće pa stoga istoimeno vino po količini proizvodnje, prodaje i konzumacije zauzima vodeće mjesto u Hrvatskoj. Vino pored svih vrijednih spojeva sadrži i teške metale, koji u povišenoj koncentraciji mogu utjecati na kvaliteta vina. Njihov sadržaj u grožđu i vinu ovisi o sorti, klimi, tlu, ali i o primjeni poljoprivredne prakse u vinogradu i tehnoloških procesa u proizvodnji. Stoga je uslijed svega navedenog potrebno u vinu pratiti koncentraciju metala. Poznavanje udjela pojedinih teških metala te njihovog međusobnog odnosa može poslužiti ne samo za utvrđivanje kvalitete, nego i nutritivne vrijednosti, zdravstvene ispravnosti, zemljopisne pripadnosti i izvornosti vina. Povećanje koncentracije metalnih iona poput bakra, cinka, olova, kadmija i arsena može dovesti do destabilizacije vina, stoga je u ovom radu pored fizikalno-kemijske analize provedeno i određivanje koncentracije 19 teških metala. Za ispitivanja su odabrani uzorci 10 vina sorte 'Graševina' iz 2017. godine , iz regije Hrvatsko Podunavlje, vinogorja Baranja, Erdut i Srijem. Laboratorijskom fizikalno-kemijskom analizom određeni su osnovni sastojci vina, HPLC-om utvrđene su koncentracije organskih kiselina, etanola i glicerola, dok su ICP-MS i ICP-OES metodama određene koncentracije teških metala. Različite koncentracije teških metala iste regije pripisuju se različitim tehnološkim postupcima pri proizvodnji vina. Rezultati su pokazali da sva analizirana vina udovoljavaju propisanim standardima Pravilnika o proizvodnji vina (NN 48/14.) te da mogu biti puštena u promet.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb