Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1022462

Potencijal primjene pektina pulpe šećerne repe i različitih proteina u formiranju jestivih filmova


Vrtar, Sonja
Potencijal primjene pektina pulpe šećerne repe i različitih proteina u formiranju jestivih filmova, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1022462 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal primjene pektina pulpe šećerne repe i različitih proteina u formiranju jestivih filmova
(Application potential of sugar beet pulp pectin and various proteins in the formation of edible films)

Autori
Vrtar, Sonja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2019

Stranica
46

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Ostrman, Monika i Karača, Sara

Ključne riječi
bioaktivni spojevi, ekstrakt žutog čaja, jestivi filmovi, pektin, piskavica
(bioactive compounds, edible films, fenugreek, pectin, yellow tea extract)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost proizvodnje jestivih filmova s pektinom izoliranim iz pulpe šećerne repe u kombinaciji s proteinima piskavice, riže, graška, soje, sirutke i badema. Filmovi su formulirani u ekstraktu žutog čaja kao izvoru bioaktivnih spojeva. Pektin iz pulpe šećerne repe ekstrahiran je hidrolizom s klorovodičnom kiselinom, a proteini iz piskavice izolirani su alkalnom hidrolizom i naknadnom precipitacijom pri izoelektričnoj točki, dok su ostali proteini komercijalni. Primarnim sirovinama (izolirani pektin, proteini) određena su fizikalna svojstva, a formuliranim filmovima ispitana su fizikalno-kemijska, mehanička i senzorska svojstva te bioaktivni sastav (ukupni i pojedinačni polifenolni spojevi, flavan-3- oli) i antioksidacijski kapacitet. Prema dobivenim rezultatima, čisti pektinski film pokazao je najbolja mehanička i senzorska svojstva, dok je film pripremljen kombinacijom pektina i proteina graška pokazao najlošija senzorska svojstva. Najbolja funkcionalna svojstva (udjel polifenolnih spojeva, antioksidacijski kapacitet) karakteriziraju jestive filmove pripremljene dodatkom proteina riže i badema.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vrtar, Sonja
Potencijal primjene pektina pulpe šećerne repe i različitih proteina u formiranju jestivih filmova, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vrtar, S. (2019) 'Potencijal primjene pektina pulpe šećerne repe i različitih proteina u formiranju jestivih filmova', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrtar, Sonja}, year = {2019}, pages = {46}, keywords = {bioaktivni spojevi, ekstrakt \v{z}utog \v{c}aja, jestivi filmovi, pektin, piskavica}, title = {Potencijal primjene pektina pulpe \v{s}e\'{c}erne repe i razli\v{c}itih proteina u formiranju jestivih filmova}, keyword = {bioaktivni spojevi, ekstrakt \v{z}utog \v{c}aja, jestivi filmovi, pektin, piskavica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrtar, Sonja}, year = {2019}, pages = {46}, keywords = {bioactive compounds, edible films, fenugreek, pectin, yellow tea extract}, title = {Application potential of sugar beet pulp pectin and various proteins in the formation of edible films}, keyword = {bioactive compounds, edible films, fenugreek, pectin, yellow tea extract}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font