Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1022448

Karakterizacija sastava odabranih sekundarnih biljnih sirovina: Implementacija bioaktivnog ekstrakta kore banane u formulacije jestivih filmova


Dominko, Anamaria
Karakterizacija sastava odabranih sekundarnih biljnih sirovina: Implementacija bioaktivnog ekstrakta kore banane u formulacije jestivih filmova, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1022448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija sastava odabranih sekundarnih biljnih sirovina: Implementacija bioaktivnog ekstrakta kore banane u formulacije jestivih filmova
(Characterization of the composition of selected secondary plant raw materials: Implementation of bioactive banana peel extract in edible film formulations)

Autori
Dominko, Anamaria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2019

Stranica
79

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela

Ključne riječi
agro-industrijski otpad ; jestivi filmovi ; kora banane ; polifenolni spojevi
(agro-industrial waste ; banana peel ; edible films ; polyphenols)

Sažetak
Budući da se agro-industrijski otpad sve više pokušava iskoristiti kao izvor bioaktivnih sastojaka za funkcionalne prehrambene proizvode, cilj ovoga rada bio je analizirati osnovni kemijski i bioaktivni sastav šest sekundarnih biljnih sirovina (kore banane i cikle, ljuske kakaovog zrna, crvenog luka i oraha te mahuna graška), a s korom banane je provedena detaljnija karakterizacija i bioaktivni ekstrakt je primijenjen u formuliranju funkcionanih jestivih filmova, uz alginat i pektin kao nosače. Ekstrakcije sirovina provedene su sa 70 %-tnim etanolom, dok je za koru banane pripremljen i vodeni ekstrakt. Karakterizacija osnovnog sastava (udjel proteina, masti, mineralnih tvari i ukupnih vlakana) provedena je primjenom standardne analitičke metodologije, dok je bioaktivni sastav (ukupni polifenoli, flavonoidi i neflavonoidi, flavoni i flavonoli, flavan-3-oli, hidroksicimetne kiseline, proantocijaidini, antioksidacijski kapacitet, antocijani, karotenoidi, klorofili) određen spektrofotometrijskim metodama. Među analiziranim sirovinama, kora banane se istaknula višim udjelom prirodnog inverta, saharoze i makroelemenata, ljuska oraha udjelom prehrambenih vlakana i proantocijanidina, ljuska crvenog luka udjelom mikroelemenata, ukupnih polifenola, flavona i flavonola, hidroksicimetnih kiselina i višim antioksidacijskim kapacitetom, dok je ljuska kakaovog zrna imala viši udjel flavan-3-ola. Od pigmenata u svim sirovinama najzastupljeniji je bio klorofil b. U odnosu na kontrolni jestivi film, pripremljen s vodom, filmovi pripremljeni s vodenim ekstraktom kore banane bili su deblji i tamniji, s jačim intenzitetom žute boje. Među pripremljenim filmovima, najveći udjel ukupnih polifenola, antioksidacijki kapacitet te profil otpuštanja istih, pokazao je funkcionalni jestivi film pripremljen lijevanjem ekstrakta kore banane s pektinom preko sloja s aginatom. Prema dobivenim rezultatima sve ispitivane sirovine predstavljaju vrijedne izvore nutritivnih i bioaktivnih sastojaka otvarajući brojne mogućnosti njihove implementacije u razvoju različitih prehrambenih proizvoda s dodanom vrijednošću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijela Šeremet (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dominko, Anamaria
Karakterizacija sastava odabranih sekundarnih biljnih sirovina: Implementacija bioaktivnog ekstrakta kore banane u formulacije jestivih filmova, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dominko, A. (2019) 'Karakterizacija sastava odabranih sekundarnih biljnih sirovina: Implementacija bioaktivnog ekstrakta kore banane u formulacije jestivih filmova', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dominko, Anamaria}, year = {2019}, pages = {79}, keywords = {agro-industrijski otpad, jestivi filmovi, kora banane, polifenolni spojevi}, title = {Karakterizacija sastava odabranih sekundarnih biljnih sirovina: Implementacija bioaktivnog ekstrakta kore banane u formulacije jestivih filmova}, keyword = {agro-industrijski otpad, jestivi filmovi, kora banane, polifenolni spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dominko, Anamaria}, year = {2019}, pages = {79}, keywords = {agro-industrial waste, banana peel, edible films, polyphenols}, title = {Characterization of the composition of selected secondary plant raw materials: Implementation of bioactive banana peel extract in edible film formulations}, keyword = {agro-industrial waste, banana peel, edible films, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font