Pregled bibliografske jedinice broj: 1022416
Procjena i znanje o sigurnosti hrane u kantinama
Procjena i znanje o sigurnosti hrane u kantinama, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1022416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena i znanje o sigurnosti hrane u kantinama
(Food safety evaluation and knowledge in canteens)
Autori
Vitko, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2019
Stranica
41
Mentor
Krpan, Marina
Ključne riječi
dobra praksa ; ozračje sigurnosti hrane ; procjena sigurnosti hrane
(food safety climate ; food safety culture ; food safety evaluation)
Sažetak
U posljednje vrijeme, konzumacija hrane u restoranima i kantinama spada među najvažnije izvore bolesti prenošene hranom. U ovom radu provedeno je istraživanje u 4 kantine i 1 restoranu na ukupno 65 zaposlenika. Cilj ovog rada bio je procijeniti provođenje dobre prakse sigurnosti hrane i ozračja sigurnosti hrane u restoranima i kantinama te utvrditi najvažnije nedostatke u znanju o sigurnosti hrane među rukovateljima hranom. Rezultati istraživanja su pokazali da su zaposlenici segmente komunikacije, važnosti higijene i sigurnosti hrane te vođenja dokumentacije u objektima u kojima su zaposleni, percipirali zadovoljavajuće. Također su pokazali da je prisutan manjak znanja kod rukovatelja hranom u području križne kontaminacije i toplinske obrade hrane stoga su potrebne dodatne edukacije zaposlenika o sigurnim načinima rukovanja hranom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija