Pregled bibliografske jedinice broj: 1022324
Utjecaj pH i temperature na klijavost sjemena lana
Utjecaj pH i temperature na klijavost sjemena lana, 2018., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1022324 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pH i temperature na klijavost sjemena lana
(The influence of pH and temperature on flax seed
germination)
Autori
Buranji, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2018
Stranica
36
Mentor
Varga, Ivana
Ključne riječi
lan ; sjeme ; temperatura ; pH ; klijavost
(flax ; seed ; temperature ; pH ; germination)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj pH vrijednosti vodene otopine (pH 4, 5, 5, 5, 6, 5, 7, 5 i 8, 5) i temperature (10, 15 i 20ºC) na klijavost sjemena i svojstva klijanaca (dužina korjenčića, stabljike i ukupna dužina klijanaca) predivog lana. Naklijavanje sjemena lana provedeno u kontroliranim uvjetima metodom rolanog filter papira u 4 ponavljanja tijekom 7 dana. Ukupna klijavost sjemena lana je iznosila prosječno 84 %. Različita pH vrijednost nije imala statistički značajan utjecaj na ukupnu klijavost sjemena lana. Ovisno o temperaturi je najveća klijavost utvrđena pri 20ºC (88 %), a na 10ºC je smanjena za 9 %. Najveći udio zdravih i normalno razvijenih klijanaca utvrđen je na pH 5, 5 (70 %), a najmanji na pH 8, 5 (59 %). Ovisno o pH, nije utvrđen statistički značajan utjecaj na morfološka svojstva klijanaca lana (dužina klijanca, dužina korijenčića i dužina stabljike). Statistički vrlo značajane razlike (p<0, 01) utvrđene su u dužini klijanca ovisno o temperaturi, pri čemu su se nakon 7 dana naklijavanja najveći klijanci razvili na 20ºC (14, 4 cm), a najmanji na 10ºC (2, 1 cm). Prosječna masa svježe tvari uzorka svih klijanaca lana je iznosila 3, 60, a prosječna masa suhe tvari klijanaca iznosila je 0, 86 g. Najveći klijanci su se razvili na temperaturi od 20ºC i na pH 6, 5 (14, 9 cm), dok su se na istoj pH vrijednosti i na temperaturi 10ºC razvili najmanji klijanci (1, 7 cm). Općenito su najmanja pH vrijednost (4, 5), kao i najviša pH vrijednost (8, 5) u ovom istraživanju rezultirale nižim udjelom normalno razvijenih klijanaca (63 %, odnosno 59 %), od kojih su u usporedbi s klijancima ostalim pH vrijednosti klijanci razvili manji korijenčič i stabljiku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)