Pregled bibliografske jedinice broj: 1022221
Količina fosfora u rajčici i proizvodima od rajčice
Količina fosfora u rajčici i proizvodima od rajčice, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1022221 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina fosfora u rajčici i proizvodima od rajčice
(Phosphorus content in tomato and tomato products)
Autori
Kaurin, Ela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2019
Stranica
34
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
Lycopersicon esculentum Mill., makroelement, povrće, mineralna gnojidba
(Lycopersicon esculentum Mill., macroelement, vegetables, mineral fertilization)
Sažetak
Rajčica (Lycopersicon esculentum Mill.) je jednogodišnja povrtna kultura. Za pravilan rast i razvoj rajčice uz pravilnu obradu tla, navodnjavanje i održavanje nasada od velike važnosti je i gnojidba makro i mikrohranivima. Neka od hraniva za uzgoj rajčice su dušik, fosfor, kalij i magnezij. Fosfor je u tlu većinom produkt razgradnje matičnih stijena, a biljke ga usvajaju u anionskom obliku. Sudjeluje u svim važnim biološkim procesima u biljci kao što su fotosinteza, glikoliza, ciklus limunske kiseline, disanje. Cilj ovog diplomskog rada, uz opisivanje oblika i pristupačnosti fosfora u tlu, bio je i utvrditi i usporediti količinu fosfora u različitim uzorcima svježe (cherry i grapolo) i prerađene rajčice (kuhana, koncentrat i kečap). Istraživanje se provodilo na pet različitih uzoraka u tri ponavljanja. Fosfor u uzorcima rajčice je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 određen spektrofotometrijski. Količina fosfora u suhoj tvari rajčice kretala se od 0, 11 % do 0, 38 % P u suhoj tvari, odnosno od 4 do 89 mg P/100 g svježe tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)