Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1022221

Količina fosfora u rajčici i proizvodima od rajčice


Kaurin, Ela
Količina fosfora u rajčici i proizvodima od rajčice, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1022221 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina fosfora u rajčici i proizvodima od rajčice
(Phosphorus content in tomato and tomato products)

Autori
Kaurin, Ela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2019

Stranica
34

Mentor
Petek, Marko

Ključne riječi
Lycopersicon esculentum Mill., makroelement, povrće, mineralna gnojidba
(Lycopersicon esculentum Mill., macroelement, vegetables, mineral fertilization)

Sažetak
Rajčica (Lycopersicon esculentum Mill.) je jednogodišnja povrtna kultura. Za pravilan rast i razvoj rajčice uz pravilnu obradu tla, navodnjavanje i održavanje nasada od velike važnosti je i gnojidba makro i mikrohranivima. Neka od hraniva za uzgoj rajčice su dušik, fosfor, kalij i magnezij. Fosfor je u tlu većinom produkt razgradnje matičnih stijena, a biljke ga usvajaju u anionskom obliku. Sudjeluje u svim važnim biološkim procesima u biljci kao što su fotosinteza, glikoliza, ciklus limunske kiseline, disanje. Cilj ovog diplomskog rada, uz opisivanje oblika i pristupačnosti fosfora u tlu, bio je i utvrditi i usporediti količinu fosfora u različitim uzorcima svježe (cherry i grapolo) i prerađene rajčice (kuhana, koncentrat i kečap). Istraživanje se provodilo na pet različitih uzoraka u tri ponavljanja. Fosfor u uzorcima rajčice je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 određen spektrofotometrijski. Količina fosfora u suhoj tvari rajčice kretala se od 0, 11 % do 0, 38 % P u suhoj tvari, odnosno od 4 do 89 mg P/100 g svježe tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Petek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kaurin, Ela
Količina fosfora u rajčici i proizvodima od rajčice, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Kaurin, E. (2019) 'Količina fosfora u rajčici i proizvodima od rajčice', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kaurin, Ela}, year = {2019}, pages = {34}, keywords = {Lycopersicon esculentum Mill., makroelement, povr\'{c}e, mineralna gnojidba}, title = {Koli\v{c}ina fosfora u raj\v{c}ici i proizvodima od raj\v{c}ice}, keyword = {Lycopersicon esculentum Mill., makroelement, povr\'{c}e, mineralna gnojidba}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kaurin, Ela}, year = {2019}, pages = {34}, keywords = {Lycopersicon esculentum Mill., macroelement, vegetables, mineral fertilization}, title = {Phosphorus content in tomato and tomato products}, keyword = {Lycopersicon esculentum Mill., macroelement, vegetables, mineral fertilization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font