Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1022216

Količina kalija u rajčici i proizvodima od rajčice


Armanda, Ana Romana
Količina kalija u rajčici i proizvodima od rajčice, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1022216 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina kalija u rajčici i proizvodima od rajčice
(Potassium content in tomato and tomato products)

Autori
Armanda, Ana Romana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2019

Stranica
41

Mentor
Petek, Marko

Ključne riječi
gnojidba, Lycoperscion esculentum, makroelement, prerada
(fertilization, food processing, Lycoperscion esculentum, macroelement)

Sažetak
Rajčica (Lycoperscion esculentum) je jednogodišnja povrtna kultura iz porodice Solanaceae. Uzgoj rajčice ima velik ekonomski značaj kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Može se konzumirati kao svježa namirnica ili prerađena u obliku pelata, koncentrata, sokova ili kečapa. Rajčica je najznačajniji izvor karotenoida likopena izuzetno značajnog antioksidansa, te obiluje vitaminima od kojeg je najznačajnji C. Od minerala najviše ima kalija, a u značajnoj količini fosfora, magnezija, kalcija i željeza. Kalij je alkalni metal velike rasprostranjenosti u prirodi. Njegova glavna funkcija je da potiče rad enzima i regulira permeabilnost živih membrana. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi količinu kalija u svježoj rajčici, proizvodima od rajčice i usporediti ih s obzirom na način proizvodnje. Na području grada Zagreba provedeno je prikupljanje uzoraka, riječ je o svježoj rajčici grozdastog oblika, svježoj rajčici trešnjolikog oblika, kečapu, dvostrukom koncentratu rajčice ( 28-30% ST) te pelatima od rajčice iz organskog uzgoja trgovačkog naziva Bio-Tomaten gewurfelt aus biologischer Landwirschaft. Svi uzorci prikupljeni su u triplikatu iz trgovačkog centra SPAR na lokacijama Jordanovac, Kvaternikov trg, te Britanski trg. Kako bi se odredila količina kalija, usitnjeni uzorci razgrađeni su koncentriranom dušičnom (HNO3) i perklornom (HClO4) kiselinom u mikrovalnoj peći, nakon čega se kalij određivao plamenofotometrijski. Količina suhe tvari u uzorku kretala se od 4, 22 do 30, 45%, količina kalija u suhoj tvari kretala se od 1, 97 do 7, 52% K, te količina kalija u svježoj tvari od 64, 65 do 1783, 55 mg K/100 g svježe tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marko Petek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Armanda, Ana Romana
Količina kalija u rajčici i proizvodima od rajčice, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Armanda, A. (2019) 'Količina kalija u rajčici i proizvodima od rajčice', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Armanda, Ana Romana}, year = {2019}, pages = {41}, keywords = {gnojidba, Lycoperscion esculentum, makroelement, prerada}, title = {Koli\v{c}ina kalija u raj\v{c}ici i proizvodima od raj\v{c}ice}, keyword = {gnojidba, Lycoperscion esculentum, makroelement, prerada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Armanda, Ana Romana}, year = {2019}, pages = {41}, keywords = {fertilization, food processing, Lycoperscion esculentum, macroelement}, title = {Potassium content in tomato and tomato products}, keyword = {fertilization, food processing, Lycoperscion esculentum, macroelement}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font