Pregled bibliografske jedinice broj: 1021997
Jestivo cvijeće
Jestivo cvijeće, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1021997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jestivo cvijeće
(Edible flowers)
Autori
Jurašinović, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2019
Stranica
29
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost, jestivo cvijeće, kemijski sastav, postupci obrade
(Antioxidant activity, chemical composition, edible flowers, processing)
Sažetak
Jestivo cvijeće dio je tradicionalne medicine već stoljećima, ali se koristi i u kuhinji kao sastojak u različitim jelima poput juha i salata te kao dekoracija. U posljednje vrijeme, jestivo cvijeće u kulinarstvu potiču kuharice, kulinarski članci te televizijske emisije s naglaskom n anjihove hranjive i funkcionalne sastojke. Cilj ovog rada je dati pregled dosadašnjih spoznaja o najproučavanijim vrstama jestivog cvijeća vezana uz njihovu nutritivnu vrijednost, antioksidacijsku aktivnost, funkcionalnost te postupke prerade, pakiranje i skladištenja, a obuhvaća cvjetove ukrasnog bilja, povrća te začinskog bilja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija