Pregled bibliografske jedinice broj: 1021945
Ispitivanje uvjeta sinteze nanočestica zlata uz glukozu
Ispitivanje uvjeta sinteze nanočestica zlata uz glukozu, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1021945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje uvjeta sinteze nanočestica zlata uz glukozu
(Glucose mediated gold nanoparticle synthesis)
Autori
Hamilton, Stella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2019
Stranica
38
Mentor
Vrsalović Presečki, Ana
Neposredni voditelj
Pintarić, Lela
Ključne riječi
nanočestice, zlato, glukoza, tetraklorauratna kiselina, ekološki prihvatljiva sinteza
(nanoparticles, gold, glucose, tetrachloroauric acid, green synthesis)
Sažetak
Nanotehnologija ima veliki potencijal u mnogim područjima istraživanja te se sve više primjenjuje u raznim granama znanosti i tehnologije. Nanočestice zlata imaju svojstva koja im omogućuju široku primjenu, kao što je primjena u medicini, elektronici i drugim područjima. S obzirom da je potražnja za nanočesticama sve veća, metode sinteze nanočestica moraju biti ekonomičnije i ekološki prihvatljivije. Stoga je, u ovom radu, provedeno ispitivanje uvjeta sinteze nanočestica zlata uz glukozu kao ekonomski i ekološki prihvatljivu metodu njihove sinteze. Ispitan je utjecaj različitih koncentracija glukoze i tetrakloroauratne kiseline u svrhu sinteze što veće koncentracije nanočestica zlata, a što manje veličine uz konstantnu koncentraciju škroba. Reakcije su provedene u fosfatnom puferu na sobnoj temperaturi te uz prisustvo svjetlosti i kisika. Provedeno ispitivanje pokazalo je da početna koncentracija glukoze ima blagi utjecaj na sintezu nanočestica zlata, dok koncentracija HAuCl4 ima značajan utjecaj . Veličina sintetiziranih nanočestica zlata gotovo i ne ovisi o koncentraciji glukoze, dok koncentracija sintetiziranih nanočestica zlata ima blagi rast s porastom koncentracije glukoze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb