Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021906

Preferencije potrošača i važnost intrinzičnih i ekstrinzičnih obilježja kvalitete rajčice


Živković, Ljubica
Preferencije potrošača i važnost intrinzičnih i ekstrinzičnih obilježja kvalitete rajčice, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1021906 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Preferencije potrošača i važnost intrinzičnih i ekstrinzičnih obilježja kvalitete rajčice
(Consumer preferences and the importance of intrinsic and extrinsic tomato characteristics)

Autori
Živković, Ljubica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.06

Godina
2019

Stranica
30

Mentor
Tomić Maksan, Marina

Ključne riječi
rajčica ; intrinzična obilježja ; ekstrinzična obilježja ; preferencije potrošača ; potrošači
(tomato ; intrinsic characteristics ; extrinsic characteristic ; consumer preferences ; consumers)

Sažetak
Cilj istraživanja je utvrditi važnost intrinzičnih i ekstrinzičnih obilježja kvalitete rajčice, kao i preferencije potrošača pri odabiru, kupnji i konzumiranju rajčice. Anketno istraživanje je provedeno na području grada Zagreba i u istraživanju je sudjelovalo 100 ispitanika. Što se tiče konzumiranja rajčice u sezoni rajčice, najviše ispitanika konzumira svježu rajčicu dva do tri puta tjedno u količinama pola do jednog kilograma tjedno. Najveći dio ispitanika rajčicu kupuje u rinfuzi, a što se tiče prodajnih mjesta, ispitanici najviše kupuju rajčicu u supermarketima i gradskim tržnicama. Većina ispitanika kao osnovni razlog za konzumiranje rajčice smatra mogućnost pripreme osvježavajuće ljetne salate, te zbog toga što je rajčica zdrava i nutritivno vrijedna namirnica. Od intrinzičnih obilježja ispitanicima su najvažniji okus, sočnost i tekstura, dok od ekstrinzičnih obilježja, ispitanici najvažnijim ocjenjuju podrijetlo, tvrdoću ploda i način proizvodnje. Od intrinzičnih obilježja, najviše ispitanika preferira svježu rajčicu intenzivnog okusa, crvene boje, sočne i mesnate teksture, s malo sjemenki u plodu. Od ekstrinzičnih obilježja, ispitanici preferiraju tvrdu rajčicu, srednje veličinu i okrugli oblik rajčice. Svi ispitanici preferiraju domaće podrijetlo rajčice, te više od polovice ispitanika ekološki način proizvodnje rajčice Rezultati istraživanja mogu pomoći proizvođačima svježe rajčice pri izradi marketing strategija za unaprjeđenje prodaje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marina Tomić Maksan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Živković, Ljubica
Preferencije potrošača i važnost intrinzičnih i ekstrinzičnih obilježja kvalitete rajčice, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Živković, L. (2019) 'Preferencije potrošača i važnost intrinzičnih i ekstrinzičnih obilježja kvalitete rajčice', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivkovi\'{c}, Ljubica}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {raj\v{c}ica, intrinzi\v{c}na obilje\v{z}ja, ekstrinzi\v{c}na obilje\v{z}ja, preferencije potro\v{s}a\v{c}a, potro\v{s}a\v{c}i}, title = {Preferencije potro\v{s}a\v{c}a i va\v{z}nost intrinzi\v{c}nih i ekstrinzi\v{c}nih obilje\v{z}ja kvalitete raj\v{c}ice}, keyword = {raj\v{c}ica, intrinzi\v{c}na obilje\v{z}ja, ekstrinzi\v{c}na obilje\v{z}ja, preferencije potro\v{s}a\v{c}a, potro\v{s}a\v{c}i}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivkovi\'{c}, Ljubica}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {tomato, intrinsic characteristics, extrinsic characteristic, consumer preferences, consumers}, title = {Consumer preferences and the importance of intrinsic and extrinsic tomato characteristics}, keyword = {tomato, intrinsic characteristics, extrinsic characteristic, consumer preferences, consumers}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font