Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021904

Stavovi potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje


Šuša, Matea
Stavovi potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1021904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stavovi potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje
(Consumers’ attitudes towards traditional and industrial produced cheeses)

Autori
Šuša, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2019

Stranica
42

Mentor
Tudor Kalit, Milna

Neposredni voditelj
Tomić Maksan, Marina

Ključne riječi
sir ; tradicionalna proizvodnja, industrijska proizvodnja ; potrošači ; stavovi ; sigurnost hrane
(cheese ; traditional production ; industrial production ; consumers ; attitudes ; food safety)

Sažetak
Svrha ovoga rada je istražiti stavove hrvatskih potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje. Provedeno je on-line anketno istraživanje na uzorku veličine 200 kupaca sira. Anketni upitnik obuhvatio je sociodemografska pitanja, pitanja vezana uz ponašanje prilikom kupnje sira te izjave kojima su se mjerili stavovi ispitanika o aspektima sigurnosti hrane te stavovi o tradicionalnoj i industrijskoj proizvodnji sireva. Ispitanici su pokazali da brinu o sigurnosti (zdravstvenoj ispravnosti) hrane te da bi više platili za proizvod veće razine sigurnosti, također ispitanici imaju više povjerenja u nepasterizirano mlijeko i sireve, ako znaju njihovo porijeklo. Ispitanici smatraju kako je tradicionalno proizveden sir ukusniji, kvalitetniji te skuplji od industrijski proizvedenog sira te kako je tradicionalno proizveden sir nutritivno vrjedniji u odnosu na sir industrijske proizvodnje. Ispitanici su pokazali da su upoznati s pojmovima tradicionalne proizvodnje sireva i industrijske proizvodnje sireva. Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da ispitanici češće kupuju sireve industrijske proizvodnje nego sireve tradicionalne proizvodnje. Kao važne čimbenike prilikom kupnje, ispitanici su istaknuli okus sira, miris, aromu, kvalitetu te rok trajanja, dok su kao manje važne čimbenike istaknuli nutritivnu vrijednost i deklaraciju, način proizvodnje, pakiranje te tržnu marku (brand). Što se tiče stavova ispitanika o tradicionalnim i industrijskim sirevima ispitanici smatraju da su tradicionalno proizvedeni sirevi ukusniji, kvalitetniji te nutritivno vrjedniji od industrijski proizvedenih sireva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (mentor)

Avatar Url Marina Tomić Maksan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šuša, Matea
Stavovi potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šuša, M. (2019) 'Stavovi potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}u\v{s}a, Matea}, year = {2019}, pages = {42}, keywords = {sir, tradicionalna proizvodnja, industrijska proizvodnja, potro\v{s}a\v{c}i, stavovi, sigurnost hrane}, title = {Stavovi potro\v{s}a\v{c}a o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje}, keyword = {sir, tradicionalna proizvodnja, industrijska proizvodnja, potro\v{s}a\v{c}i, stavovi, sigurnost hrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}u\v{s}a, Matea}, year = {2019}, pages = {42}, keywords = {cheese, traditional production, industrial production, consumers, attitudes, food safety}, title = {Consumers’ attitudes towards traditional and industrial produced cheeses}, keyword = {cheese, traditional production, industrial production, consumers, attitudes, food safety}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font