Pregled bibliografske jedinice broj: 1021904
Stavovi potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje
Stavovi potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1021904 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stavovi potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje
(Consumers’ attitudes towards traditional and industrial produced cheeses)
Autori
Šuša, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2019
Stranica
42
Mentor
Tudor Kalit, Milna
Neposredni voditelj
Tomić Maksan, Marina
Ključne riječi
sir ; tradicionalna proizvodnja, industrijska proizvodnja ; potrošači ; stavovi ; sigurnost hrane
(cheese ; traditional production ; industrial production ; consumers ; attitudes ; food safety)
Sažetak
Svrha ovoga rada je istražiti stavove hrvatskih potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje. Provedeno je on-line anketno istraživanje na uzorku veličine 200 kupaca sira. Anketni upitnik obuhvatio je sociodemografska pitanja, pitanja vezana uz ponašanje prilikom kupnje sira te izjave kojima su se mjerili stavovi ispitanika o aspektima sigurnosti hrane te stavovi o tradicionalnoj i industrijskoj proizvodnji sireva. Ispitanici su pokazali da brinu o sigurnosti (zdravstvenoj ispravnosti) hrane te da bi više platili za proizvod veće razine sigurnosti, također ispitanici imaju više povjerenja u nepasterizirano mlijeko i sireve, ako znaju njihovo porijeklo. Ispitanici smatraju kako je tradicionalno proizveden sir ukusniji, kvalitetniji te skuplji od industrijski proizvedenog sira te kako je tradicionalno proizveden sir nutritivno vrjedniji u odnosu na sir industrijske proizvodnje. Ispitanici su pokazali da su upoznati s pojmovima tradicionalne proizvodnje sireva i industrijske proizvodnje sireva. Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da ispitanici češće kupuju sireve industrijske proizvodnje nego sireve tradicionalne proizvodnje. Kao važne čimbenike prilikom kupnje, ispitanici su istaknuli okus sira, miris, aromu, kvalitetu te rok trajanja, dok su kao manje važne čimbenike istaknuli nutritivnu vrijednost i deklaraciju, način proizvodnje, pakiranje te tržnu marku (brand). Što se tiče stavova ispitanika o tradicionalnim i industrijskim sirevima ispitanici smatraju da su tradicionalno proizvedeni sirevi ukusniji, kvalitetniji te nutritivno vrjedniji od industrijski proizvedenih sireva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb