Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021899

Percepcija potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja


Ferfolja, Marina
Percepcija potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1021899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Percepcija potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja
(Consumers perception of fresh fish from ecological farming)

Autori
Ferfolja, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2019

Stranica
52

Mentor
Cerjak, Marija

Neposredni voditelj
Tomić Maksan, Marina

Ključne riječi
svježa riba ; ekološki uzgoj ribe ; potrošači ; anketa
(fresh fish ; organic fish farming ; consumers ; survey)

Sažetak
S rastom svijesti potrošača o utjecaju hrane na zdravlje javlja se trend porasta konzumacije svježe ribe. Istovremeno na tržištu raste potražnja za ekološkom hranom. Iako se u europskoj ekološkoj proizvodnji najviše uzgajaju voće, povrće i orašasti plodovi, raste i proizvodnja ribe iz ekološkog uzgoja. Cilj rada bio je utvrditi ponašanje potrošača pri kupnji i konzumaciji svježe ribe, važnost pojedinih obilježja svježe ribe, razinu znanja potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja te njihovu percepciju iste. Nadalje, cilj rada bio je ispitati spremnost potrošača na kupnju svježe ribe iz ekološkog uzgoja, te usporediti percepciju potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja u odnosu na svježu ribu iz konvencionalnog uzgoja, kao i ispitati utjecaj socio-demografskih obilježja na percepciju potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja. Kombinirano on-line i usmeno anketno ispitivanje provedeno je na uzorku od 303 ispitanika. Prema rezultatima ispitanici vole konzumirati svježu ribu, konzumiraju je jednom tjedno ili dva do tri puta mjesečno uglavnom kod kuće. Većina ispitanika ne zna što je svježa riba iz ekološkog uzgoja te svoje znanje ocjenjuje srednjim i niskim. Samo polovica upoznata je s činjenicom kako na domaćem tržištu mogu kupiti ovaj proizvod. U odnosu na svježu ribu iz konvencionalnog uzgoja, svježu ribu iz ekološkog uzgoja ispitanici smatraju zdravijom, ukusnijom i manje masnom, a za istu su spremni platiti od 11-20% višu cijenu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Cerjak (mentor)

Avatar Url Marina Tomić Maksan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ferfolja, Marina
Percepcija potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Ferfolja, M. (2019) 'Percepcija potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ferfolja, Marina}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {svje\v{z}a riba, ekolo\v{s}ki uzgoj ribe, potro\v{s}a\v{c}i, anketa}, title = {Percepcija potro\v{s}a\v{c}a o svje\v{z}oj ribi iz ekolo\v{s}kog uzgoja}, keyword = {svje\v{z}a riba, ekolo\v{s}ki uzgoj ribe, potro\v{s}a\v{c}i, anketa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ferfolja, Marina}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {fresh fish, organic fish farming, consumers, survey}, title = {Consumers perception of fresh fish from ecological farming}, keyword = {fresh fish, organic fish farming, consumers, survey}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font