Pregled bibliografske jedinice broj: 1021898
Utjecaj svojstava endosperma zrna kukuruza na in vitro kinetiku probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja
Utjecaj svojstava endosperma zrna kukuruza na in vitro kinetiku probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1021898 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj svojstava endosperma zrna kukuruza na in vitro kinetiku probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja
(Effect of maize grain endosperm traits on in vitro digestibility kinetics of starch in small intestine of swine)
Autori
Zurak, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2019
Stranica
64
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
caklavost ; amiloza ; zeini ; škrobni lipidi ; neškrobni lipidi ; in vitro probavljivost
(virtuousness ; amylose ; zeins ; starch lipids ; non-starch lipids ; in vitro digestibility)
Sažetak
Zrno kukuruza najvažniji je izvor energije te predstavlja najzastupljenije krmivo u hranidbi svinja. Energija zrna kukuruza deponirana je u obliku škroba čija je visoka probavljivost i iskoristivost neophodna za održanje života, rast, obnovu tkiva, zdravlje i proizvodnju. Najveći dio zrna kukuruza čini endosperm čiji se brašnavi i caklavi dio razlikuju u svojstvima te njihov omjer kao i morfologija utječu na probavljivost škroba. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj svojstava brašnavog i caklavog endosperma na in vitro kinetiku ilealne probavljivosti škroba cijelog zrna kukuruza u modelu koji oponaša sustav probave u želucu i tankom crijevu svinja. Istraživanje je provedeno na 30 hibrida kukuruza u kojima je, manualnom disekcijom, određen udio caklavog i brašnavog endosperma. U dijelovima endosperma potom je određen sadržaj amiloze, zeina, te škrobnih i neškrobnih lipida. Koeficijenti probavljivosti izračunati su za 0, 15, 30, 45, 1, 2, 3, 4 i 5 sati inkubiranja in vitro procedure probavljivosti cijelog zrna, a brzina probavljivosti škroba izračunata je prema kinetici prvog reda. Probavljivost suhe tvari analiziranih hibrida u prosjeku je iznosila 83, 36%, dok su se koeficijenti probavljivosti značajno razlikovali između hibrida što upućuje na to da razlike u njihovim svojstvima utječu na in vitro kinetiku brzine probavljivosti škroba. Nadalje, hibridi su se razlikovali u brzini probavljivosti škroba (P < 0, 01 ; 0, 73 – 1, 63 1/h). Istraživanjem je utvrđena negativna korelacija (P < 0, 05) između sadržaja amiloze, zeina, škrobnih i neškrobnih lipida i parametara in vitro probavljivosti škroba, dok model linearne regresije sa četiri varijable (sadržaj zeina i škrobnih lipida u caklavom te zeina i amiloze u brašnavom endospermu) može predvidjeti više od 64% varijabilnosti brzine probave škroba.
Izvorni jezik
Hrvatski