Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021897

Utjecaj stavova o čokoladi na ponašanje studenata u konzumaciji čokolade


Štilinović, Ana-Klaudija
Utjecaj stavova o čokoladi na ponašanje studenata u konzumaciji čokolade, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1021897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj stavova o čokoladi na ponašanje studenata u konzumaciji čokolade
(The effect of attitudes about chocolate on student behavior in consumption of chocolate)

Autori
Štilinović, Ana-Klaudija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2019

Stranica
36

Mentor
Cerjak, Marija

Neposredni voditelj
Tomić Maksan, Marina

Ključne riječi
čokolada ; konzumacija ; ponašanje ; stavovi ; studenti
(chocolate ; consumption ; behavior ; attitudes ; students)

Sažetak
Prijelaz na fakultet je životna promjena koja, između ostalog, uzrokuje promjene u prehrambenim navikama studenata. Ciljevi ovog istraživanja bili su utvrditi ponašanje u konzumaciji čokolade među studentima, njihove stavove o čokoladi i utjecaj stavova na ponašanje u konzumaciji čokolade. Provedeno je online anketno ispitivanje na uzorku od 331 studenta u Hrvatskoj. Većina ispitanih studenata konzumira čokoladu, najčešće 2 do 3 puta tjedno i preferiraju čokoladu s dodacima kao što su lješnjaci, keksi i voće. Najčešće konzumiraju dva reda čokolade od 100 g u jednom konzumiranju, a čokoladu uglavnom konzumiraju bez posebne prigode. Čokoladu najčešće konzumiraju u poslijepodnevnim satima. S obzirom na podrijetlo čokolade, većina ispitanika nema preferencije, tj. konzumiraju i čokolade domaćeg i čokolade stranog podrijetla. Faktorskom analizom identificirana su 3 faktora, žudnja, krivnja i funkcionalnost čokolade. Ispitanici imaju srednju razinu žudnje za čokoladom, nisku razinu krivnje nakon konzumiranja čokolade, te su neutralni prema negativnim stavovima o funkcionalnim svojstvima čokolade. Ispitanici koji imaju veću žudnju za čokoladom učestalije konzumiraju čokoladu. Nije utvrđena statistički značajna povezanost između osjećaja krivnje nakon konzumiranja čokolade, funkcionalnosti čokolade i ponašanja u konzumaciji čokolade. Rezultati ovog istraživanja važni su kao temelj za buduća istraživanja u ovom području. Također ih mogu koristiti kreatori zdravstvenih politika, marketinški stručnjaci i društva u prehrambenoj industriji u svrhu unaprjeđenja poslovanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Cerjak (mentor)

Avatar Url Marina Tomić Maksan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štilinović, Ana-Klaudija
Utjecaj stavova o čokoladi na ponašanje studenata u konzumaciji čokolade, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Štilinović, A. (2019) 'Utjecaj stavova o čokoladi na ponašanje studenata u konzumaciji čokolade', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tilinovi\'{c}, Ana-Klaudija}, year = {2019}, pages = {36}, keywords = {\v{c}okolada, konzumacija, pona\v{s}anje, stavovi, studenti}, title = {Utjecaj stavova o \v{c}okoladi na pona\v{s}anje studenata u konzumaciji \v{c}okolade}, keyword = {\v{c}okolada, konzumacija, pona\v{s}anje, stavovi, studenti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tilinovi\'{c}, Ana-Klaudija}, year = {2019}, pages = {36}, keywords = {chocolate, consumption, behavior, attitudes, students}, title = {The effect of attitudes about chocolate on student behavior in consumption of chocolate}, keyword = {chocolate, consumption, behavior, attitudes, students}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font