Pregled bibliografske jedinice broj: 1021897
Utjecaj stavova o čokoladi na ponašanje studenata u konzumaciji čokolade
Utjecaj stavova o čokoladi na ponašanje studenata u konzumaciji čokolade, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1021897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj stavova o čokoladi na ponašanje studenata u konzumaciji čokolade
(The effect of attitudes about chocolate on student behavior in consumption of chocolate)
Autori
Štilinović, Ana-Klaudija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2019
Stranica
36
Mentor
Cerjak, Marija
Neposredni voditelj
Tomić Maksan, Marina
Ključne riječi
čokolada ; konzumacija ; ponašanje ; stavovi ; studenti
(chocolate ; consumption ; behavior ; attitudes ; students)
Sažetak
Prijelaz na fakultet je životna promjena koja, između ostalog, uzrokuje promjene u prehrambenim navikama studenata. Ciljevi ovog istraživanja bili su utvrditi ponašanje u konzumaciji čokolade među studentima, njihove stavove o čokoladi i utjecaj stavova na ponašanje u konzumaciji čokolade. Provedeno je online anketno ispitivanje na uzorku od 331 studenta u Hrvatskoj. Većina ispitanih studenata konzumira čokoladu, najčešće 2 do 3 puta tjedno i preferiraju čokoladu s dodacima kao što su lješnjaci, keksi i voće. Najčešće konzumiraju dva reda čokolade od 100 g u jednom konzumiranju, a čokoladu uglavnom konzumiraju bez posebne prigode. Čokoladu najčešće konzumiraju u poslijepodnevnim satima. S obzirom na podrijetlo čokolade, većina ispitanika nema preferencije, tj. konzumiraju i čokolade domaćeg i čokolade stranog podrijetla. Faktorskom analizom identificirana su 3 faktora, žudnja, krivnja i funkcionalnost čokolade. Ispitanici imaju srednju razinu žudnje za čokoladom, nisku razinu krivnje nakon konzumiranja čokolade, te su neutralni prema negativnim stavovima o funkcionalnim svojstvima čokolade. Ispitanici koji imaju veću žudnju za čokoladom učestalije konzumiraju čokoladu. Nije utvrđena statistički značajna povezanost između osjećaja krivnje nakon konzumiranja čokolade, funkcionalnosti čokolade i ponašanja u konzumaciji čokolade. Rezultati ovog istraživanja važni su kao temelj za buduća istraživanja u ovom području. Također ih mogu koristiti kreatori zdravstvenih politika, marketinški stručnjaci i društva u prehrambenoj industriji u svrhu unaprjeđenja poslovanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb