Pregled bibliografske jedinice broj: 1021838
Antibakterijsko djelovanje citrinina na odabrane patogene bakterije i Gluconobacter oxydans
Antibakterijsko djelovanje citrinina na odabrane patogene bakterije i Gluconobacter oxydans, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1021838 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antibakterijsko djelovanje citrinina na odabrane patogene bakterije i Gluconobacter oxydans
(Antibacterial activity of citrinin against selected pathogenic bacteria and Gluconobacter oxydans)
Autori
Dobrić, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2019
Stranica
44
Mentor
Markov, Ksenija
Neposredni voditelj
Jakopović, Željko
Ključne riječi
citrinin, antibakterijska svojstva, inhibicija, disk difuzijska metoda, turbidimetrijska metoda
(citrinin, antibacterial activity, inhibition, disk diffusion method, turbidimetric method)
Sažetak
Citrinin je mikotoksin kojeg proizvode neke vrste plijesni iz roda Penicillium, ali i plijesni iz rodova Aspergillus i Monascus. Zbog svoje kemijske strukture citrinin posjeduje širok raspon toksičnih učinaka i njegova prisutnost predstavlja opasnost po zdravlje ljudi i životinja. Cilj ovog rada bio je ispitati antibakterijska svojstva citrinina na najčešće patogene mikroorganizme, Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus te nepatogenu bakteriju Gluconobacter oxydans. Antibakterijsko djelovanje citrinina određeno je disk difuzijskom metodom, mjerenjem promjera zona inhibicije rasta na čvrstim hranjivim podlogama u Petrijevim zdjelicama te turbidimetrijskom metodom u mikrotitarskim pločicama. Također, praćen je broj živih bakterija tijekom izloženosti različitim koncentracijama citrinina. Rezultati dobiveni disk difuzijskom metodom pokazali su inhibicijsko djelovanje koncentracije citrinina od 200 mg mL-1 na sve ispitivane mikroorganizme, a niža koncentracija (100 mg mL-1) nije spriječila rast E. coli i S. typhimurium. Turbidimetrijskom metodom, kao i praćenjem broja živih bakterija, dokazana je antibakterijska aktivnost dviju koncentracija citrinina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb