Pregled bibliografske jedinice broj: 1021835
Plijesni iz roda Aspergillus i Penicillium kao mogući producenti aflatoksina B1 i okratoksina A
Plijesni iz roda Aspergillus i Penicillium kao mogući producenti aflatoksina B1 i okratoksina A, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1021835 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Plijesni iz roda Aspergillus i Penicillium kao mogući producenti aflatoksina B1 i okratoksina A
(Moulds from Aspergillus and Penicillium genera as possible producents of aflatoxin B1 and ochratoxin A)
Autori
Numanović, Edina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2019
Stranica
27
Mentor
Markov, Ksenija
Neposredni voditelj
Jakopović, Željko
Ključne riječi
toksikotvorne plijesni, mikotoksini, aflatoksin B1, okratoksin A, tankoslojna kromatografija
(toxigenic moulds, mycotoxins, aflatoxin B1, ochratoxin A, thin layer chromatography)
Sažetak
Pojedine vrste plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium od izrazite su važnosti u biotehnologiji i prehrambenoj industriji. Osim pozitivnih učinaka, karakteriziraju ih i oni štetni poput tvorbe toksičnih spojeva. Toksikotvorne plijesni tijekom rasta, proizvode sekundarne toksične produkte metabolizma, mikotoksine. S obzirom da su neki od njih karcinogeni, poput aflatoksina B1 (AFB1) i okratoksina A (OTA), njihova prisutnost u prehrambenim proizvodima predstavlja opasnost za zdravlje ljudi. U ovom radu cilj je bio provjeriti imaju li kulture plijesni Aspergillus parasiticus, Aspergillus ochraceus, Aspergillus sp., Penicillium nalgiovense i Penicillium sp. sposobnost sinteze AFB1 odnosno OTA. Tankoslojna kromatografija (TLC) je metoda pomoću koje se istraživala prisutnost mikotoksina u uzorcima micelija odabranih plijesni budući da se radi o brzoj i jeftinoj metodi, koja se rutinski koristi za kvalitativnu analizu mikotoksina. Prema rezultatima, dokazana je prisutnost AFB1 u uzorku plijesni Aspergillus parasiticus te prisutnost OTA u uzorcima Aspergillus ochraceus i Penicillum sp. nakon 28 dana uzgoja na temperaturi od 28 °C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb