Pregled bibliografske jedinice broj: 1021816
Učinak hranjivih tvari na ekspresiju gena
Učinak hranjivih tvari na ekspresiju gena, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 1021816 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak hranjivih tvari na ekspresiju gena
(The influence of nutrients on gene expression)
Autori
Viktorija Mršić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
23.09
Godina
2019
Stranica
29
Mentor
Šamanić, Ivica
Ključne riječi
gen, epigenetika, epigenetički mehanizmi, prehrana, nutrijenti, nutrigenomika
(gene, epigenetics, epigenetic mechanisms, nutrition, nutrients, nutrigenomics)
Sažetak
Gen je temeljna fizička i funkcionalna jedinica nasljeđivanja, koja prenosi informaciju s generacije na generaciju. Geni djeluju na način da određuju strukturu proteina koji su odgovorni za funkcioniranje stanice na molekularnoj razini. Epigenetika je grana genetike koja se bavi promjenama u ekspresiji gena koje nisu uzrokovane promjenom DNA. U epigenetske mehanizme ubrajamo: metilaciju DNA, modifikaciju histona i nekodirajuće mikro miRNA. Na njih utječu okolišni faktori uključujući i prehranu. Modifikacija je dijelom nasljedna, a dijelom se formira tijekom cijelog života uključujući i prenatalni razvoj. Prehrambene komponente preko epigenetskih mehanizama mogu djelovati na čovjeka poboljšavajući njegovo zdravlje, a isto tako mogu biti i okidači za razne bolesti. Postoji uska veza između metabolizma, raznih upalnih stanja i imunološkog odgovora organizma. Stoga, važno je razumjeti povezanost prehrane i genoma. U budućnosti će nam to poslužiti za održavanje visoke kvalitete života i suzbijanje određenih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam