Pregled bibliografske jedinice broj: 1021782
Kvaliteta i sigurnost sous vide pripremljenog mesa
Kvaliteta i sigurnost sous vide pripremljenog mesa, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1021782 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta i sigurnost sous vide pripremljenog mesa
(The quality and safety of sous vide prepared meat)
Autori
Dizdarić, Dina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2019
Stranica
30
Mentor
Badanjak Sabolović, Marija
Ključne riječi
boja, meso, sigurnost hrane, sous vide kuhanje, tekstura
(color, food safety, meat, sous vide, texture properties)
Sažetak
Sous vide je metoda pripremanja namirnica kuhanjem u kontroliranim uvjetima obrade (temperature i vremena) u vakuumiranim plastičnim vrećicama. Najčešća primjena metode je za pripremu mesa. Cilj ovog završnog rada je prema dostupnoj literaturi prikazati prednosti sous vide tehnike u pripremanju mesa u odnosu na tradicionalne metode kuhanja. Prema do sada objavljenim rezultatima znanstvenih istraživanja sous vide metoda pokazala se izvrsnom za postizanje sočnosti mesa i jednoličnog kuhanja. Primjenom sous vide metode kuhanja postižu se bolje senzorske karakteristike mesa, smanjen je gubitak nutrijenata te je produljen vijek trajanja, bez rizika od rekontaminacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija