Pregled bibliografske jedinice broj: 1021685
Izolacija i identifikacija plijesni klasičnim mikrobiološkim metodama
Izolacija i identifikacija plijesni klasičnim mikrobiološkim metodama, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1021685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i identifikacija plijesni klasičnim mikrobiološkim metodama
(Isolation and identification of molds by classical microbiological methods)
Autori
Čuljak, Klara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2019
Stranica
31
Mentor
Markov, Ksenija
Neposredni voditelj
Jakopović, Željko
Ključne riječi
identifikacija, izolacija, klasične mikrobiološke metode, plijesni
(identification, isolation, classical microbiological methods, molds)
Sažetak
Izolacija kultiviranjem i identifikacija plijesni mikroskopiranjem ključni su postupci za identifikaciju plijesni koje su prirodno prisutne u/na prehrambenim proizvodima. Ovisno o sastavu hranjive podloge, plijesni sintetiziraju različite pigmente, što je uz morfološke karakteristike važno obilježje za njihovu identifikaciju. Cilj ovog istraživanja bio je izolirati plijesni s tradicionalnih mesnih proizvoda te ih identificirati na temelju njihovih fenotipskih karakteristika tj. makromorfologije (izgled i boja kolonije na hranjivoj podlozi) i mikromorfologije (spore i hife). Izolacija čistih kultura plijesni provedena je na pet različitih hranjivih podloga: Czapekov agar, Sabouraudov agar, krumpirov dekstrozni agar (komercijalni), krumpirov dekstrozni agar (napravljen u laboratoriju) i sladni agar tijekom pet do sedam dana na 28 °C. Kolonije poraslih plijesni mikroskopski su pretražene i identificirane prema identifikacijskim ključevima. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da izolirane plijesni pripadaju rodovima Penicillium i Aspergillus, a identificirane su dvije vrste plijesni iz roda Penicillium i jedna vrsta plijesni iz roda Aspergillus.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb