Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021685

Izolacija i identifikacija plijesni klasičnim mikrobiološkim metodama


Čuljak, Klara
Izolacija i identifikacija plijesni klasičnim mikrobiološkim metodama, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1021685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i identifikacija plijesni klasičnim mikrobiološkim metodama
(Isolation and identification of molds by classical microbiological methods)

Autori
Čuljak, Klara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2019

Stranica
31

Mentor
Markov, Ksenija

Neposredni voditelj
Jakopović, Željko

Ključne riječi
identifikacija, izolacija, klasične mikrobiološke metode, plijesni
(identification, isolation, classical microbiological methods, molds)

Sažetak
Izolacija kultiviranjem i identifikacija plijesni mikroskopiranjem ključni su postupci za identifikaciju plijesni koje su prirodno prisutne u/na prehrambenim proizvodima. Ovisno o sastavu hranjive podloge, plijesni sintetiziraju različite pigmente, što je uz morfološke karakteristike važno obilježje za njihovu identifikaciju. Cilj ovog istraživanja bio je izolirati plijesni s tradicionalnih mesnih proizvoda te ih identificirati na temelju njihovih fenotipskih karakteristika tj. makromorfologije (izgled i boja kolonije na hranjivoj podlozi) i mikromorfologije (spore i hife). Izolacija čistih kultura plijesni provedena je na pet različitih hranjivih podloga: Czapekov agar, Sabouraudov agar, krumpirov dekstrozni agar (komercijalni), krumpirov dekstrozni agar (napravljen u laboratoriju) i sladni agar tijekom pet do sedam dana na 28 °C. Kolonije poraslih plijesni mikroskopski su pretražene i identificirane prema identifikacijskim ključevima. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da izolirane plijesni pripadaju rodovima Penicillium i Aspergillus, a identificirane su dvije vrste plijesni iz roda Penicillium i jedna vrsta plijesni iz roda Aspergillus.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Jakopović (mentor)

Avatar Url Ksenija Markov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čuljak, Klara
Izolacija i identifikacija plijesni klasičnim mikrobiološkim metodama, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Čuljak, K. (2019) 'Izolacija i identifikacija plijesni klasičnim mikrobiološkim metodama', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}uljak, Klara}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {identifikacija, izolacija, klasi\v{c}ne mikrobiolo\v{s}ke metode, plijesni}, title = {Izolacija i identifikacija plijesni klasi\v{c}nim mikrobiolo\v{s}kim metodama}, keyword = {identifikacija, izolacija, klasi\v{c}ne mikrobiolo\v{s}ke metode, plijesni}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}uljak, Klara}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {identification, isolation, classical microbiological methods, molds}, title = {Isolation and identification of molds by classical microbiological methods}, keyword = {identification, isolation, classical microbiological methods, molds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font