Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021473

Mogućnosti iskorištenja otpada iz industrije ulja


Šabić, Irena
Mogućnosti iskorištenja otpada iz industrije ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1021473 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti iskorištenja otpada iz industrije ulja
(Utilization opportunities of waste from the oil industry)

Autori
Šabić, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.09

Godina
2019

Stranica
58

Mentor
Budžaki, Sandra

Ključne riječi
pogača buče ; pogača lana ; Trametes versicolor ; Humicola grisea ; fermentacija na čvrstim nosačima
(pumpkin oil cake ; flaxseed oil cake ; Trametes versicolor ; Humicola grisea ; solid state fermentation)

Sažetak
Otpad, odnosno nusproizvod koji zaostaje nakon hladnog prešanja uljarica naziva se pogača. Obzirom da sadrže zaostalo ulje, velike količine proteina, prehrambenih vlakana, minerale i druge bioaktivne spojeve, pogače su prepoznate kao vrijedna sirovina u proizvodnji visokovrijednih proizvoda ili kao hranjiv dodatak prehrani. U ovom radu provedena je kemijska analiza pogače buče i lana, prije i nakon biološke obrade u uvjetima uzgoja na čvrstim nosačima s gljivom bijelog truljenja, Trametes versicolor, i termofilnom gljivom, Humicola grisea. Udjeli suhe tvari, pepela, ukupnih i ekstraktibilnih proteina, masti, vlakana (NDF, ADF, ADL), ekstraktibilnih šećera, te ukupnog organskog ugljika određeni su u neobrađenim pogačama, te nakon 10 dana biološke obrade. Maseni udjeli pojedinačnih šećera su analizirani svakog dana uzgoja. Na temelju dobivenih rezultata zaključeno je da se prilikom obrade bučine pogače s Trametes versicolor značajno smanjuje udio masti i vlakana, dok prilikom obrade s Humicola grisea ne dolazi do tolike promjene u navedenim udjelima, ali se primjećuje porast udjela proteina. Kod obrade pogače lana s oba mikroorganizma, zabilježen je porast udjela proteina i ekstraktibilnih šećera, dok je udio vlakana i masti smanjen. Na temelju analize pojedinačnih šećera ustanovljeno je kako oba mikroorganizma imaju sposobnost razgradnje polisaharida, uz oslobađanje monosaharida i oligosaharida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-7993 - Razvoj integriranog mikrosustava za biokatalitičku proizvodnju biodizela (DeMSy(BioPro)2) (Zelić, Bruno, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Sandra Budžaki (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šabić, Irena
Mogućnosti iskorištenja otpada iz industrije ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šabić, I. (2019) 'Mogućnosti iskorištenja otpada iz industrije ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}abi\'{c}, Irena}, year = {2019}, pages = {58}, keywords = {poga\v{c}a bu\v{c}e, poga\v{c}a lana, Trametes versicolor, Humicola grisea, fermentacija na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima}, title = {Mogu\'{c}nosti iskori\v{s}tenja otpada iz industrije ulja}, keyword = {poga\v{c}a bu\v{c}e, poga\v{c}a lana, Trametes versicolor, Humicola grisea, fermentacija na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}abi\'{c}, Irena}, year = {2019}, pages = {58}, keywords = {pumpkin oil cake, flaxseed oil cake, Trametes versicolor, Humicola grisea, solid state fermentation}, title = {Utilization opportunities of waste from the oil industry}, keyword = {pumpkin oil cake, flaxseed oil cake, Trametes versicolor, Humicola grisea, solid state fermentation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font