Pregled bibliografske jedinice broj: 1021473
Mogućnosti iskorištenja otpada iz industrije ulja
Mogućnosti iskorištenja otpada iz industrije ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1021473 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti iskorištenja otpada iz industrije ulja
(Utilization opportunities of waste from the oil industry)
Autori
Šabić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.09
Godina
2019
Stranica
58
Mentor
Budžaki, Sandra
Ključne riječi
pogača buče ; pogača lana ; Trametes versicolor ; Humicola grisea ; fermentacija na čvrstim nosačima
(pumpkin oil cake ; flaxseed oil cake ; Trametes versicolor ; Humicola grisea ; solid state fermentation)
Sažetak
Otpad, odnosno nusproizvod koji zaostaje nakon hladnog prešanja uljarica naziva se pogača. Obzirom da sadrže zaostalo ulje, velike količine proteina, prehrambenih vlakana, minerale i druge bioaktivne spojeve, pogače su prepoznate kao vrijedna sirovina u proizvodnji visokovrijednih proizvoda ili kao hranjiv dodatak prehrani. U ovom radu provedena je kemijska analiza pogače buče i lana, prije i nakon biološke obrade u uvjetima uzgoja na čvrstim nosačima s gljivom bijelog truljenja, Trametes versicolor, i termofilnom gljivom, Humicola grisea. Udjeli suhe tvari, pepela, ukupnih i ekstraktibilnih proteina, masti, vlakana (NDF, ADF, ADL), ekstraktibilnih šećera, te ukupnog organskog ugljika određeni su u neobrađenim pogačama, te nakon 10 dana biološke obrade. Maseni udjeli pojedinačnih šećera su analizirani svakog dana uzgoja. Na temelju dobivenih rezultata zaključeno je da se prilikom obrade bučine pogače s Trametes versicolor značajno smanjuje udio masti i vlakana, dok prilikom obrade s Humicola grisea ne dolazi do tolike promjene u navedenim udjelima, ali se primjećuje porast udjela proteina. Kod obrade pogače lana s oba mikroorganizma, zabilježen je porast udjela proteina i ekstraktibilnih šećera, dok je udio vlakana i masti smanjen. Na temelju analize pojedinačnih šećera ustanovljeno je kako oba mikroorganizma imaju sposobnost razgradnje polisaharida, uz oslobađanje monosaharida i oligosaharida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-7993 - Razvoj integriranog mikrosustava za biokatalitičku proizvodnju biodizela (DeMSy(BioPro)2) (Zelić, Bruno, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Sandra Budžaki
(mentor)