Pregled bibliografske jedinice broj: 1021302
Učinkovitost različitih metoda ekstrakcije na izdvajanje piretrina iz dalmatinskog buhača
Učinkovitost različitih metoda ekstrakcije na izdvajanje piretrina iz dalmatinskog buhača, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1021302 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost različitih metoda ekstrakcije na izdvajanje piretrina iz dalmatinskog buhača
(Efficiency of different extraction methods on the isolation of pyrethrin from Dalmatian pyrethrum)
Autori
Ptiček, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2019
Stranica
27
Mentor
Grdiša, Martina ; Biošić Martina
Ključne riječi
dalmatinski buhač ; piretrini ; ekstrakcija ; HPLC-DAD
(Dalmatian pyrethrum ; pyrethrin ; extraction ; HPLC-DAD)
Sažetak
Dalmatinski buhač autohtona je biljna vrsta Republike Hrvatske, rasprostranjena na obalnom dijelu i otocima Jadranskog mora. Važnost ove biljke krije se u sadržaju sekundarnog metabolita, piretrina, zbog čega je prepoznata i uzgajana diljem svijeta. Piretrin djeluju kao prirodni insekticid na veliki broj kukaca, a najvećim je dijelom lokaliziran u cvatnim glavicama. Cilj ovog rada bio je optimizirati postupak maceracije za izdvajanje piretrina iz biljaka dalmatinskog buhača te istražiti utjecaj različitih postupaka ekstrakcije (maceracija, ultrazvučna ekstrakcija i ekstrakcija metodom raspršenja matice u čvrstom uzorku) na koncentraciju izdvojenih ukupnih piretrina kod triju samoniklih populacija dalmatinskog buhača (Krk, Kozjak i Senj). Utvrđeno je da su optimalni uvjeti maceracije za najviši prinos piretrina sljedeći: 0, 25 g biljnog materijala u 5 ml acetona, pri brzini okretaja mućkalice od 400 rpm, u trajanju od 3 h. Ovisno o analiziranoj populaciji, sadržaj piretrina se kod maceracije kretao od 0, 29 – 0, 62%, ultrazvučnom metodom utvrđen je sadržaj piretrina u rasponu od 0, 46 – 0, 49% dok se sadržaj piretrina dobiven metodom raspršenja matice u čvrstom uzorku kretao od 0, 45 – 0, 59%. Primjenom različitih metoda na istoj populaciji sadržaj piretrina se razlikovao, međutim razlike su bile neznatne.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-9034 - Genetska osnova insekticidnog potencijala dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium /Trevir./ Sch. Bip.) (PyrDiv) (Grdiša, Martina, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb