Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021302

Učinkovitost različitih metoda ekstrakcije na izdvajanje piretrina iz dalmatinskog buhača


Ptiček, Barbara
Učinkovitost različitih metoda ekstrakcije na izdvajanje piretrina iz dalmatinskog buhača, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1021302 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinkovitost različitih metoda ekstrakcije na izdvajanje piretrina iz dalmatinskog buhača
(Efficiency of different extraction methods on the isolation of pyrethrin from Dalmatian pyrethrum)

Autori
Ptiček, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2019

Stranica
27

Mentor
Grdiša, Martina ; Biošić Martina

Ključne riječi
dalmatinski buhač ; piretrini ; ekstrakcija ; HPLC-DAD
(Dalmatian pyrethrum ; pyrethrin ; extraction ; HPLC-DAD)

Sažetak
Dalmatinski buhač autohtona je biljna vrsta Republike Hrvatske, rasprostranjena na obalnom dijelu i otocima Jadranskog mora. Važnost ove biljke krije se u sadržaju sekundarnog metabolita, piretrina, zbog čega je prepoznata i uzgajana diljem svijeta. Piretrin djeluju kao prirodni insekticid na veliki broj kukaca, a najvećim je dijelom lokaliziran u cvatnim glavicama. Cilj ovog rada bio je optimizirati postupak maceracije za izdvajanje piretrina iz biljaka dalmatinskog buhača te istražiti utjecaj različitih postupaka ekstrakcije (maceracija, ultrazvučna ekstrakcija i ekstrakcija metodom raspršenja matice u čvrstom uzorku) na koncentraciju izdvojenih ukupnih piretrina kod triju samoniklih populacija dalmatinskog buhača (Krk, Kozjak i Senj). Utvrđeno je da su optimalni uvjeti maceracije za najviši prinos piretrina sljedeći: 0, 25 g biljnog materijala u 5 ml acetona, pri brzini okretaja mućkalice od 400 rpm, u trajanju od 3 h. Ovisno o analiziranoj populaciji, sadržaj piretrina se kod maceracije kretao od 0, 29 – 0, 62%, ultrazvučnom metodom utvrđen je sadržaj piretrina u rasponu od 0, 46 – 0, 49% dok se sadržaj piretrina dobiven metodom raspršenja matice u čvrstom uzorku kretao od 0, 45 – 0, 59%. Primjenom različitih metoda na istoj populaciji sadržaj piretrina se razlikovao, međutim razlike su bile neznatne.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-9034 - Genetska osnova insekticidnog potencijala dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium /Trevir./ Sch. Bip.) (PyrDiv) (Grdiša, Martina, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Biošić (mentor)

Avatar Url Martina Grdiša (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ptiček, Barbara
Učinkovitost različitih metoda ekstrakcije na izdvajanje piretrina iz dalmatinskog buhača, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Ptiček, B. (2019) 'Učinkovitost različitih metoda ekstrakcije na izdvajanje piretrina iz dalmatinskog buhača', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pti\v{c}ek, Barbara}, year = {2019}, pages = {27}, keywords = {dalmatinski buha\v{c}, piretrini, ekstrakcija, HPLC-DAD}, title = {U\v{c}inkovitost razli\v{c}itih metoda ekstrakcije na izdvajanje piretrina iz dalmatinskog buha\v{c}a}, keyword = {dalmatinski buha\v{c}, piretrini, ekstrakcija, HPLC-DAD}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pti\v{c}ek, Barbara}, year = {2019}, pages = {27}, keywords = {Dalmatian pyrethrum, pyrethrin, extraction, HPLC-DAD}, title = {Efficiency of different extraction methods on the isolation of pyrethrin from Dalmatian pyrethrum}, keyword = {Dalmatian pyrethrum, pyrethrin, extraction, HPLC-DAD}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font