Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021285

Prorjeđivanje plodova u voćarstvu


Modrušan, Doris
Prorjeđivanje plodova u voćarstvu, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1021285 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prorjeđivanje plodova u voćarstvu
(Fruit thinning in fruit production)

Autori
Modrušan, Doris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2019

Stranica
17

Mentor
Jemrić, Tomislav

Neposredni voditelj
Vuković, Marko

Ključne riječi
prorjeđivanje plodova ; kakvoća plodova ; voćarstvo
(fruit thinning ; fruit quality ; fruit production)

Sažetak
Preopterećenje urodom i pojava alternativne rodnosti značajan je problem u voćarstvu. Zahvat prorjeđivanja je nužan za proizvodnju kvalitetnog, umjerenog i kontinuiranog uroda. Može se provesti ručno, mehanički ili kemijskim sredstvima te kombinacijom navedenih. Ručno prorjeđivanje nije pogodno kod velikih voćnjaka (velik utrošak vremena i radne snage) ali je značajno kao nadopuna kemijskom. Mehaničko prorjeđivanje cvjetova i plodova je sve aktualnije (posebno u ekološkom uzgoju voća)no postoji mogućnost od neželjenog oštećenja voćke.Kemijsko prorjeđivanje je najčešći oblik prorjeđivanja te se može koristiti za prorjeđivanjecvjetova, plodova ili za inhibiciju diferencijacije ili aborciju generativnih pupova. Sredstva koja se upotrebljavaju za kemijsko prorjeđivanjesuiz skupina insekticida, gnojiva, regulatora rasta te ostalih. Glavni cilj prorjeđivanja je dobivanje redovitih uroda dobre kakvoće plodova(mase, organoleptičkih svojstava itd.)te posljedično veće ekonomske vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Vuković (mentor)

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Modrušan, Doris
Prorjeđivanje plodova u voćarstvu, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Modrušan, D. (2019) 'Prorjeđivanje plodova u voćarstvu', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Modru\v{s}an, Doris}, year = {2019}, pages = {17}, keywords = {prorje\djivanje plodova, kakvo\'{c}a plodova, vo\'{c}arstvo}, title = {Prorje\djivanje plodova u vo\'{c}arstvu}, keyword = {prorje\djivanje plodova, kakvo\'{c}a plodova, vo\'{c}arstvo}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Modru\v{s}an, Doris}, year = {2019}, pages = {17}, keywords = {fruit thinning, fruit quality, fruit production}, title = {Fruit thinning in fruit production}, keyword = {fruit thinning, fruit quality, fruit production}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font