Pregled bibliografske jedinice broj: 1021273
Maslačak kao prirodni dodatak u hranidbi domaćih životinja
Maslačak kao prirodni dodatak u hranidbi domaćih životinja, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1021273 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Maslačak kao prirodni dodatak u hranidbi domaćih
životinja
(Dandelion as natural additive in animal nutrition)
Autori
Leko, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.09
Godina
2019
Stranica
24
Mentor
Prakatur, Ivana
Ključne riječi
hranidba domaćih životinja ; prirodni dodatci ; maslačak.
(feeding of domestic animals ; Dandelion ; phytogenic additive)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je prikazati najznačajnije nutritivne karakteristike prirodnog dodatka maslačka u hranidbi domaćih životinja te posebno obraditi vrste i kategorije domaćih životinja kod kojih je isti primijenjen. Maslačak (Taraxacum officinale) je jedan u nizu brojnih ljekovitih prirodnih dodataka te se ubraja u najrasprostranjenije korovne i livadne biljke, te raste na livadama, travnjacima, pašnjacima, parkovima, uz prometnice, rijeke na zapuštenim staništima te vrtovima. Maslačak je naša medonosna biljka te u svom sastavu sadrži niz bioaktivnih komponenti. Istraživanja su pokazala kako maslačak (Taraxacum officinale) kao prirodni dodatak ima značajan pozitivan učinak na proizvodne pokazatelje, odabrane biokemijske pokazatelje u krvi, histomorfologiju tankog crijeva, sastav mikroflore u crijevu te imunološku funkciju. S obzirom na svoju dostupnost očekuje se kako će se ovaj prirodni dodatak sve više uključivati u obroke životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Prakatur
(mentor)