Pregled bibliografske jedinice broj: 1021271
Uporaba maslačka (Taraxacum officinale) u hranidbi domaćih životinja
Uporaba maslačka (Taraxacum officinale) u hranidbi domaćih životinja // Proceedings & Abstracts 12 th International scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek, 2019, 134-139 / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2019. str. 104-108 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1021271 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uporaba maslačka (Taraxacum officinale) u hranidbi
domaćih životinja
(The usage of Dandelion (Taraxacum officinale) in
feeding of domestic animals)
Autori
Prakatur, Ivana ; Domaćinović, Matija ; Steiner, Zvonimir ; Galović, Dalida ; Samac, Danijela ; Ronta, Mario ; Leko, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Proceedings & Abstracts 12 th International scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije d.d., Osijek, 2019, 134-139
/ Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2019, 104-108
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša = 12th International Scientific/Professional Conference: Agriculture in Nature and Environment Protection
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 27.05.2019. - 29.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hranidba domaćih životinja ; maslačak ; prirodni dodatak
(feeding of domestic animals ; Dandelion ; phytogenic additive)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je prikazati mogućnosti uporabe maslačka (Taraxacum officinale) kao prirodnog dodatka u hranidbi različitih vrsta i kategorija domaćih životinja. Istraživanja su pokazala kako maslačak ima značajno pozitivan utjecaj na prosječni dnevni prirast tjelesne mase tovnih svinja i pilića te vrijednosti ukupnog kolesterola, triglicerida, LDL- kolesterola i HDL-kolesterola kod kunića i pilića. Uz to, zabilježen je i pozitivan utjecaj ovog dodatka na sastav mikroflore u crijevima odbite prasadi, pilića i kokoši nesilica kao i na imunološku funkciju kod odbite prasadi te kokoši nesilica. Također je utvrđen pozitivan utjecaj dodatka maslačka na kvalitetu mesa svinja. Naposljetku je utvrđen i pozitivan utjecaj dodatka maslačka na histomorfologiju tankog crijeva tovnih pilića. Sukladno svemu navedenom može se zaključiti kako je uporaba maslačka kao prirodnog dodatka u hranidbi domaćih životinja vrlo poželjna. Uzimajući u obzir široku rasprostranjenost maslačka za očekivati je kako će ovaj prirodni dodatak imati sve veću uporabu u hranidbi domaćih životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zvonimir Steiner
(autor)
Ivana Prakatur
(autor)
Dalida Galović
(autor)
Matija Domaćinović
(autor)
Danijela Samac
(autor)