Pregled bibliografske jedinice broj: 1021264
Utjecaj dodatka mljevenih ljuskica jaja na toplinska svojstva poli(vinil-klorida)
Utjecaj dodatka mljevenih ljuskica jaja na toplinska svojstva poli(vinil-klorida), 2019., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
CROSBI ID: 1021264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka mljevenih ljuskica jaja na toplinska svojstva poli(vinil-klorida)
(Effect of egg shells additon on thermal properties of poly(vinyl chloride))
Autori
Visković, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Mjesto
Split
Datum
16.09
Godina
2019
Stranica
54
Mentor
Jakić, Miće
Ključne riječi
diferencijalna pretražna kalorimetrija, infracrvena spektroskopija, ljuska jaja, poli(vinil-klorid), termogravimetrijska analiza
(differential calorimetry scanning, egg shell, FT-IR spectroscopy, PVC, thermogravimetric analysis,)
Sažetak
U ovom radu pripravljene su mješavine poli(vinil-klorida) PVC-a i ljuske jaja (ES) ekstrudiranjem, jednim od najčešćih procesa u polimernoj industriji. Uzorci su potom analizirani termogravimetrijskom analizom u inertu kroz dva razgradna stupnja te je uočeno da se vrijednosti karakterističnih temperatura mješavina PVC/ES (T5%, Tonset, i Tmax) pomiču prema višim temperaturama što je veći udio ES-a što ukazuje na poboljšanje toplinske stabilnosti PVC-a. DSC analizom dobivene su normalizirane DSC krivulje mješavina PVC/ES te je utvrđeno postojanje jedinstvenog staklišta koje odgovara temperaturi staklastog prijelaza PVC-a te se može zaključiti da dodatak ES-a ne utječe na temperaturu staklastog prijelaza. Infracrvenom spektroskopijom je uočeno da su spektri istraživanih komponenti ostali nepromjenjeni te se može zaključiti da ljuska jaja nije imala utjecaj na strukturu PVC-a.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo