Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021264

Utjecaj dodatka mljevenih ljuskica jaja na toplinska svojstva poli(vinil-klorida)


Visković, Martina
Utjecaj dodatka mljevenih ljuskica jaja na toplinska svojstva poli(vinil-klorida), 2019., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split


CROSBI ID: 1021264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka mljevenih ljuskica jaja na toplinska svojstva poli(vinil-klorida)
(Effect of egg shells additon on thermal properties of poly(vinyl chloride))

Autori
Visković, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Mjesto
Split

Datum
16.09

Godina
2019

Stranica
54

Mentor
Jakić, Miće

Ključne riječi
diferencijalna pretražna kalorimetrija, infracrvena spektroskopija, ljuska jaja, poli(vinil-klorid), termogravimetrijska analiza
(differential calorimetry scanning, egg shell, FT-IR spectroscopy, PVC, thermogravimetric analysis,)

Sažetak
U ovom radu pripravljene su mješavine poli(vinil-klorida) PVC-a i ljuske jaja (ES) ekstrudiranjem, jednim od najčešćih procesa u polimernoj industriji. Uzorci su potom analizirani termogravimetrijskom analizom u inertu kroz dva razgradna stupnja te je uočeno da se vrijednosti karakterističnih temperatura mješavina PVC/ES (T5%, Tonset, i Tmax) pomiču prema višim temperaturama što je veći udio ES-a što ukazuje na poboljšanje toplinske stabilnosti PVC-a. DSC analizom dobivene su normalizirane DSC krivulje mješavina PVC/ES te je utvrđeno postojanje jedinstvenog staklišta koje odgovara temperaturi staklastog prijelaza PVC-a te se može zaključiti da dodatak ES-a ne utječe na temperaturu staklastog prijelaza. Infracrvenom spektroskopijom je uočeno da su spektri istraživanih komponenti ostali nepromjenjeni te se može zaključiti da ljuska jaja nije imala utjecaj na strukturu PVC-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Miće Jakić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Visković, Martina
Utjecaj dodatka mljevenih ljuskica jaja na toplinska svojstva poli(vinil-klorida), 2019., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
Visković, M. (2019) 'Utjecaj dodatka mljevenih ljuskica jaja na toplinska svojstva poli(vinil-klorida)', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Viskovi\'{c}, Martina}, year = {2019}, pages = {54}, keywords = {diferencijalna pretra\v{z}na kalorimetrija, infracrvena spektroskopija, ljuska jaja, poli(vinil-klorid), termogravimetrijska analiza}, title = {Utjecaj dodatka mljevenih ljuskica jaja na toplinska svojstva poli(vinil-klorida)}, keyword = {diferencijalna pretra\v{z}na kalorimetrija, infracrvena spektroskopija, ljuska jaja, poli(vinil-klorid), termogravimetrijska analiza}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Viskovi\'{c}, Martina}, year = {2019}, pages = {54}, keywords = {differential calorimetry scanning, egg shell, FT-IR spectroscopy, PVC, thermogravimetric analysis,}, title = {Effect of egg shells additon on thermal properties of poly(vinyl chloride)}, keyword = {differential calorimetry scanning, egg shell, FT-IR spectroscopy, PVC, thermogravimetric analysis,}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font