Pregled bibliografske jedinice broj: 1021121
Biološki učinci i zdravstveni rizici bioaktivnih spojeva biljke Cannabis sativa L. i potencijalna uporaba kao sastojaka funkcionalne hrane
Biološki učinci i zdravstveni rizici bioaktivnih spojeva biljke Cannabis sativa L. i potencijalna uporaba kao sastojaka funkcionalne hrane, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1021121 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološki učinci i zdravstveni rizici bioaktivnih spojeva biljke Cannabis sativa L. i potencijalna uporaba kao sastojaka funkcionalne hrane
(Biological effects and health risks of Cannabis sativa L. bioactive compounds and the potential use as components in functional foods)
Autori
Mišković, Paula
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2019
Stranica
31
Mentor
Kmetič, Ivana
Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Murati, Teuta ; Miletić, Marina
Ključne riječi
bioaktivni spojevi, Cannabis sativa, fitokanabinoidi, funkcionalna hrana, kanabinoidi
(bioactive compounds, Cannabis sativa, phytocannabinoids, functional food, cannabinoids)
Sažetak
Biljka Cannabis sativa L. stoljećima se primjenjuje u prehrambene i medicinske svrhe, najčešće ilegalno budući da je ova biljka zbog svoje psihoaktivne komponente tetrahidrokanabinola svrstana na listu opojnih droga. Predmet istraživanja mnogih znanstvenika je kanabidiol, fitokanabinoid izoliran iz te biljke koji ne pokazuje psihoaktivno djelovanje, ali je dokazano njegovo značajno antitumorsko, antibakterijsko i protuupalno djelovanje. I ostali visokokvalitetni sekundarni metaboliti biljke Cannabis sativa kao što su terpenoidi, steroidi, masne kiseline i spojevi s dušikom, pokazuju pozitivno djelovanje na ljudski organizam te zajedno s kanabinoidnim spojevima ukazuju na potencijal ove biljke odnosno nekih njenih bioaktivnih spojeva i metabolita za upotrebu kao komponenata funkcionalne hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb