Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021121

Biološki učinci i zdravstveni rizici bioaktivnih spojeva biljke Cannabis sativa L. i potencijalna uporaba kao sastojaka funkcionalne hrane


Mišković, Paula
Biološki učinci i zdravstveni rizici bioaktivnih spojeva biljke Cannabis sativa L. i potencijalna uporaba kao sastojaka funkcionalne hrane, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1021121 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki učinci i zdravstveni rizici bioaktivnih spojeva biljke Cannabis sativa L. i potencijalna uporaba kao sastojaka funkcionalne hrane
(Biological effects and health risks of Cannabis sativa L. bioactive compounds and the potential use as components in functional foods)

Autori
Mišković, Paula

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2019

Stranica
31

Mentor
Kmetič, Ivana

Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Murati, Teuta ; Miletić, Marina

Ključne riječi
bioaktivni spojevi, Cannabis sativa, fitokanabinoidi, funkcionalna hrana, kanabinoidi
(bioactive compounds, Cannabis sativa, phytocannabinoids, functional food, cannabinoids)

Sažetak
Biljka Cannabis sativa L. stoljećima se primjenjuje u prehrambene i medicinske svrhe, najčešće ilegalno budući da je ova biljka zbog svoje psihoaktivne komponente tetrahidrokanabinola svrstana na listu opojnih droga. Predmet istraživanja mnogih znanstvenika je kanabidiol, fitokanabinoid izoliran iz te biljke koji ne pokazuje psihoaktivno djelovanje, ali je dokazano njegovo značajno antitumorsko, antibakterijsko i protuupalno djelovanje. I ostali visokokvalitetni sekundarni metaboliti biljke Cannabis sativa kao što su terpenoidi, steroidi, masne kiseline i spojevi s dušikom, pokazuju pozitivno djelovanje na ljudski organizam te zajedno s kanabinoidnim spojevima ukazuju na potencijal ove biljke odnosno nekih njenih bioaktivnih spojeva i metabolita za upotrebu kao komponenata funkcionalne hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Kmetič (mentor)

Avatar Url Teuta Murati (mentor)

Avatar Url Marina Miletić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mišković, Paula
Biološki učinci i zdravstveni rizici bioaktivnih spojeva biljke Cannabis sativa L. i potencijalna uporaba kao sastojaka funkcionalne hrane, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mišković, P. (2019) 'Biološki učinci i zdravstveni rizici bioaktivnih spojeva biljke Cannabis sativa L. i potencijalna uporaba kao sastojaka funkcionalne hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}kovi\'{c}, Paula}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {bioaktivni spojevi, Cannabis sativa, fitokanabinoidi, funkcionalna hrana, kanabinoidi}, title = {Biolo\v{s}ki u\v{c}inci i zdravstveni rizici bioaktivnih spojeva biljke Cannabis sativa L. i potencijalna uporaba kao sastojaka funkcionalne hrane}, keyword = {bioaktivni spojevi, Cannabis sativa, fitokanabinoidi, funkcionalna hrana, kanabinoidi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}kovi\'{c}, Paula}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {bioactive compounds, Cannabis sativa, phytocannabinoids, functional food, cannabinoids}, title = {Biological effects and health risks of Cannabis sativa L. bioactive compounds and the potential use as components in functional foods}, keyword = {bioactive compounds, Cannabis sativa, phytocannabinoids, functional food, cannabinoids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font