Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021098

Usporedba fenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata bijelog i crnog češnjaka pripravljenih postupkom ekstrakcije mikrovalovima


Mimica, Nina
Usporedba fenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata bijelog i crnog češnjaka pripravljenih postupkom ekstrakcije mikrovalovima, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1021098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba fenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata bijelog i crnog češnjaka pripravljenih postupkom ekstrakcije mikrovalovima
(Phenolic composition and antioxidant activity of white and black garlic extracts obtained by microwave-assisted extraction)

Autori
Mimica, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
13.09

Godina
2019

Stranica
22

Mentor
Generalić Mekinić, Ivana

Neposredni voditelj
Đulović, Azra

Ključne riječi
Allium sativum L. ; mikrovalna ekstrakcija ; ukupni fenoli ; antioksidacijska aktivnost
(Allium sativum L. ; microwave-assisted extraction ; total phenolics ; antioxidant activity)

Sažetak
Povrće iz porodice lukova (Alliaceae) odlikuje prisutnost brojnih fitokemikalija koje pokazuju značajnu biološku aktivnost. Zasigurno jedna od najistraživanijih biljnih vrsta iz ove porodice je češnjak (Allium sativum L.) kojem su do danas u brojnim studijama dokazana različita pozitivna svojstva. Cilj ovog rada bio je pripraviti ekstrakte svježeg češnjaka i crnog češnjaka (dobivenog postupkom fermentacije svježeg češnjaka) korištenjem uređaja za mikrovalnu ekstrakciju (500 W, 94 °C, 30 min). U dobivenim ekstraktima određen je udio ukupnih fenola Folin-Ciocalteu metodom te im je testirana antioksidacijska aktivnost korištenjem različitih metoda: Briggs-Rauscher oscilacijskom metodom, sposobnošću hvatanja molekula slobodnog radikala 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) te metodom određivanja redukcijske aktivnosti (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power, FRAP).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Azra Đulović (mentor)

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mimica, Nina
Usporedba fenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata bijelog i crnog češnjaka pripravljenih postupkom ekstrakcije mikrovalovima, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Mimica, N. (2019) 'Usporedba fenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata bijelog i crnog češnjaka pripravljenih postupkom ekstrakcije mikrovalovima', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mimica, Nina}, year = {2019}, pages = {22}, keywords = {Allium sativum L., mikrovalna ekstrakcija, ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost}, title = {Usporedba fenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata bijelog i crnog \v{c}e\v{s}njaka pripravljenih postupkom ekstrakcije mikrovalovima}, keyword = {Allium sativum L., mikrovalna ekstrakcija, ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mimica, Nina}, year = {2019}, pages = {22}, keywords = {Allium sativum L., microwave-assisted extraction, total phenolics, antioxidant activity}, title = {Phenolic composition and antioxidant activity of white and black garlic extracts obtained by microwave-assisted extraction}, keyword = {Allium sativum L., microwave-assisted extraction, total phenolics, antioxidant activity}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font