Pregled bibliografske jedinice broj: 1021020
Utjecaj temperature, vremena i volumnog udjela acetona na prinos polifenola ekstrahiranih iz kore mandarine pomoću mikrovalova
Utjecaj temperature, vremena i volumnog udjela acetona na prinos polifenola ekstrahiranih iz kore mandarine pomoću mikrovalova, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1021020 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature, vremena i volumnog udjela acetona na prinos polifenola ekstrahiranih iz kore mandarine pomoću mikrovalova
(Influence of temperature, time and volume fractions of acetone on polyphenols yield extracted from mandarin peel by microwave)
Autori
Barić, Darja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2019
Stranica
25
Mentor
Ninčević Grassino, Antonela
Ključne riječi
Ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; Kora mandarine ; Polifenoli ; UV/Vis spektrofotometrija
(microwave-assisted extraction ; mandarine peel ; polyphenols ; UV/Vis spectrophotometry)
Sažetak
S porastom zanimanja za aspekte zelene kemije sve više pažnje se posvećuje pronalasku ekološki prihvatljivijih metoda ekstrakcije, a jedna od takvih je ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima jer značajno skraćuje vrijeme tretiranja uzoraka uz upotrebu malih volumena otapala. Tako je i u ovom radu ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima upotrebljena pri izolaciji polifenola iz kore mandarine, nusproizvoda prehrambene industrije, važnog izvora nutrijenata, bioaktivnih komponenti, ali i biotehnološke proizvodnje bioetanola i enzima pektinaze. Sadržaj fenola i flavonoida u ekstraktima kore mandarine je određen UV/Vis spektrofotometrijom u ovisnosti o primjenjenim procesnim parametrimaetara (T = 30 i 50 °C, t = 3, 7, 11 i 22 min, uz 25, 50 i 70 % aceton). Rezultati su pokazali da temperatura od 30 °C, vrijeme od 11 min i 70 % aceton omogućuju optimalnu ekstrakciju fenola i flavonoida, pa bi se navedeni parametri mogli primjenjivati i u daljnjim postupcima obrade kore mandarine pri izolaciji polifenola ovom ekološki prihvatljivom metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Antonela Ninčević Grassino
(mentor)