Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021020

Utjecaj temperature, vremena i volumnog udjela acetona na prinos polifenola ekstrahiranih iz kore mandarine pomoću mikrovalova


Barić, Darja
Utjecaj temperature, vremena i volumnog udjela acetona na prinos polifenola ekstrahiranih iz kore mandarine pomoću mikrovalova, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1021020 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature, vremena i volumnog udjela acetona na prinos polifenola ekstrahiranih iz kore mandarine pomoću mikrovalova
(Influence of temperature, time and volume fractions of acetone on polyphenols yield extracted from mandarin peel by microwave)

Autori
Barić, Darja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2019

Stranica
25

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
Ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; Kora mandarine ; Polifenoli ; UV/Vis spektrofotometrija
(microwave-assisted extraction ; mandarine peel ; polyphenols ; UV/Vis spectrophotometry)

Sažetak
S porastom zanimanja za aspekte zelene kemije sve više pažnje se posvećuje pronalasku ekološki prihvatljivijih metoda ekstrakcije, a jedna od takvih je ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima jer značajno skraćuje vrijeme tretiranja uzoraka uz upotrebu malih volumena otapala. Tako je i u ovom radu ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima upotrebljena pri izolaciji polifenola iz kore mandarine, nusproizvoda prehrambene industrije, važnog izvora nutrijenata, bioaktivnih komponenti, ali i biotehnološke proizvodnje bioetanola i enzima pektinaze. Sadržaj fenola i flavonoida u ekstraktima kore mandarine je određen UV/Vis spektrofotometrijom u ovisnosti o primjenjenim procesnim parametrimaetara (T = 30 i 50 °C, t = 3, 7, 11 i 22 min, uz 25, 50 i 70 % aceton). Rezultati su pokazali da temperatura od 30 °C, vrijeme od 11 min i 70 % aceton omogućuju optimalnu ekstrakciju fenola i flavonoida, pa bi se navedeni parametri mogli primjenjivati i u daljnjim postupcima obrade kore mandarine pri izolaciji polifenola ovom ekološki prihvatljivom metodom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Barić, Darja
Utjecaj temperature, vremena i volumnog udjela acetona na prinos polifenola ekstrahiranih iz kore mandarine pomoću mikrovalova, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Barić, D. (2019) 'Utjecaj temperature, vremena i volumnog udjela acetona na prinos polifenola ekstrahiranih iz kore mandarine pomoću mikrovalova', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\'{c}, Darja}, year = {2019}, pages = {25}, keywords = {Ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, Kora mandarine, Polifenoli, UV/Vis spektrofotometrija}, title = {Utjecaj temperature, vremena i volumnog udjela acetona na prinos polifenola ekstrahiranih iz kore mandarine pomo\'{c}u mikrovalova}, keyword = {Ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, Kora mandarine, Polifenoli, UV/Vis spektrofotometrija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bari\'{c}, Darja}, year = {2019}, pages = {25}, keywords = {microwave-assisted extraction, mandarine peel, polyphenols, UV/Vis spectrophotometry}, title = {Influence of temperature, time and volume fractions of acetone on polyphenols yield extracted from mandarin peel by microwave}, keyword = {microwave-assisted extraction, mandarine peel, polyphenols, UV/Vis spectrophotometry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font