Pregled bibliografske jedinice broj: 1021017
Usporedba konvencionalnih analitičkih metoda za određivanje udjela soli u hrani
Usporedba konvencionalnih analitičkih metoda za određivanje udjela soli u hrani, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1021017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba konvencionalnih analitičkih metoda za određivanje udjela soli u hrani
(Comparison of conventional analytical methods for the determination of salt in foods)
Autori
Ivandic, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
17.09
Godina
2019
Stranica
24
Mentor
Generalić Mekinić, Ivana
Neposredni voditelj
Šimat, Vida
Ključne riječi
jadranska kozica ; salamura ; NaCl ; metoda po Mohru ; metoda po Volhardu
(Adriatic shrimp ; brine ; NaCl ; Mohr method ; Volhard method)
Sažetak
Postupci konzerviranja namirnica se koriste od davnina kako bi se sačuvale namirnice i spriječilo njihovo kvarenje kao rezultat različitih bioloških, kemijskih i mikrobioloških promjena. Jedna od najstarijih, ali može se reći i najjednostavnijih te izrazito učinkovitih metoda je konzerviranje namirnica postupkom soljenja. Sol je jedan od najčešće korištenih aditiva u industriji prerade mesa i ribe, uglavnom zbog svoje niske cijene i dostupnosti, ali i brojnih pozitivnih učinaka u postupcima prerade i konzerviranja. Zadatak ovog rada bio je odrediti količinu soli u mesu svježe kozice te u mesu kozice namakane u salamuri tijekom različitih vremenskih intervala, korištenjem dviju konvencionalnih analitičkih metoda ; metode po Mohru i metode po Volhardu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora