Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021017

Usporedba konvencionalnih analitičkih metoda za određivanje udjela soli u hrani


Ivandic, Luka
Usporedba konvencionalnih analitičkih metoda za određivanje udjela soli u hrani, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1021017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba konvencionalnih analitičkih metoda za određivanje udjela soli u hrani
(Comparison of conventional analytical methods for the determination of salt in foods)

Autori
Ivandic, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
17.09

Godina
2019

Stranica
24

Mentor
Generalić Mekinić, Ivana

Neposredni voditelj
Šimat, Vida

Ključne riječi
jadranska kozica ; salamura ; NaCl ; metoda po Mohru ; metoda po Volhardu
(Adriatic shrimp ; brine ; NaCl ; Mohr method ; Volhard method)

Sažetak
Postupci konzerviranja namirnica se koriste od davnina kako bi se sačuvale namirnice i spriječilo njihovo kvarenje kao rezultat različitih bioloških, kemijskih i mikrobioloških promjena. Jedna od najstarijih, ali može se reći i najjednostavnijih te izrazito učinkovitih metoda je konzerviranje namirnica postupkom soljenja. Sol je jedan od najčešće korištenih aditiva u industriji prerade mesa i ribe, uglavnom zbog svoje niske cijene i dostupnosti, ali i brojnih pozitivnih učinaka u postupcima prerade i konzerviranja. Zadatak ovog rada bio je odrediti količinu soli u mesu svježe kozice te u mesu kozice namakane u salamuri tijekom različitih vremenskih intervala, korištenjem dviju konvencionalnih analitičkih metoda ; metode po Mohru i metode po Volhardu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivandic, Luka
Usporedba konvencionalnih analitičkih metoda za određivanje udjela soli u hrani, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Ivandic, L. (2019) 'Usporedba konvencionalnih analitičkih metoda za određivanje udjela soli u hrani', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivandic, Luka}, year = {2019}, pages = {24}, keywords = {jadranska kozica, salamura, NaCl, metoda po Mohru, metoda po Volhardu}, title = {Usporedba konvencionalnih analiti\v{c}kih metoda za odre\djivanje udjela soli u hrani}, keyword = {jadranska kozica, salamura, NaCl, metoda po Mohru, metoda po Volhardu}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivandic, Luka}, year = {2019}, pages = {24}, keywords = {Adriatic shrimp, brine, NaCl, Mohr method, Volhard method}, title = {Comparison of conventional analytical methods for the determination of salt in foods}, keyword = {Adriatic shrimp, brine, NaCl, Mohr method, Volhard method}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font