Pregled bibliografske jedinice broj: 1020813
Alternativni načini dozrijevanja vinjaka
Alternativni načini dozrijevanja vinjaka, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1020813 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alternativni načini dozrijevanja vinjaka
(Alternative methods of aging of wine brandies)
Autori
Stevanović, Rahela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2019
Stranica
15
Mentor
Marin Mihaljević Žulj
Ključne riječi
vinjak, dozrijevanje, alternativne metode, hrastovi fragmenti, ultrazvuk, električno polje
(wine brandy, aging, alternative methods, oak fragments, ultrasound, electric field)
Sažetak
Vinjak je rakija od vina koja svoje bogatstvo okusa i mirisa dobiva dugotrajnim dozrijevanjem u hrastovoj bačvi. Mnogi proizvođači, u suradnji sa znanstvenicima, teže pronaći adekvatan način ubrzavanja procesa dozrijevanja vinjaka uz što manje gubitke u samoj kvaliteti. Tako su danas već ispitane metode kao što je dozrijevanje u inoks posudama s dodatkom hrastovim fragmenata, uporaba ultrazvuka i električnog polja. Cilj rada je objediniti najnovije literaturne podatke o mogućnostima alternativnih načina dozrijevanja vinjaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija