Pregled bibliografske jedinice broj: 1020752
Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1020752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
(Production and chemical composition of goat milk in the Republic of Croatia)
Autori
Mikan, Paula
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2019
Stranica
29
Mentor
Držaić, Valentino
Ključne riječi
kozje mlijeko, proizvodnja, sanska, alpina, čimbenici, sastav mlijeka
(goat milk, producition, saanen, alpine, factors, milk quality)
Sažetak
Proizvodnja kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj temelji se na visokoproizvodnim plemenitim pasminama i to sanskoj i alpina kozi. Od oko 68 000 rasplodnih koza obuhvaćenih selekcijom navedene pasmine čine 23 896 grla. Alpina u prosječnoj laktaciji od 269 dana proizvede 822, 90 kg mlijeka koje sadrži 3, 36 % masti i 3, 03 % proteina, a sanska koza u prosječnoj laktaciji od 258 dana proizvede 881, 71 kg mlijeka sa 3, 62 % masti i 3, 01 % proteina. Godišnje se u Hrvatskoj proizvode oko 10 800 tona kozjeg mlijeka. Proizvodnja kozjeg mlijeka interakcija je između životinje, hrane i okoliša koja je uvjetovana brojnim čimbenicima. Najvažniji čimbenici koji utječu na količinu i sastav kozjeg mlijeka su: pasmina (genotip), hranidba, tjelesni okvir, dob koze, stadij laktacije, dužina laktacije, veličina legla, razvijenost vimena, sezona jarenja, temperatura zraka i dr.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)