Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1020752

Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj


Mikan, Paula
Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1020752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
(Production and chemical composition of goat milk in the Republic of Croatia)

Autori
Mikan, Paula

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2019

Stranica
29

Mentor
Držaić, Valentino

Ključne riječi
kozje mlijeko, proizvodnja, sanska, alpina, čimbenici, sastav mlijeka
(goat milk, producition, saanen, alpine, factors, milk quality)

Sažetak
Proizvodnja kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj temelji se na visokoproizvodnim plemenitim pasminama i to sanskoj i alpina kozi. Od oko 68 000 rasplodnih koza obuhvaćenih selekcijom navedene pasmine čine 23 896 grla. Alpina u prosječnoj laktaciji od 269 dana proizvede 822, 90 kg mlijeka koje sadrži 3, 36 % masti i 3, 03 % proteina, a sanska koza u prosječnoj laktaciji od 258 dana proizvede 881, 71 kg mlijeka sa 3, 62 % masti i 3, 01 % proteina. Godišnje se u Hrvatskoj proizvode oko 10 800 tona kozjeg mlijeka. Proizvodnja kozjeg mlijeka interakcija je između životinje, hrane i okoliša koja je uvjetovana brojnim čimbenicima. Najvažniji čimbenici koji utječu na količinu i sastav kozjeg mlijeka su: pasmina (genotip), hranidba, tjelesni okvir, dob koze, stadij laktacije, dužina laktacije, veličina legla, razvijenost vimena, sezona jarenja, temperatura zraka i dr.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valentino Držaić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikan, Paula
Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mikan, P. (2019) 'Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikan, Paula}, year = {2019}, pages = {29}, keywords = {kozje mlijeko, proizvodnja, sanska, alpina, \v{c}imbenici, sastav mlijeka}, title = {Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj}, keyword = {kozje mlijeko, proizvodnja, sanska, alpina, \v{c}imbenici, sastav mlijeka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikan, Paula}, year = {2019}, pages = {29}, keywords = {goat milk, producition, saanen, alpine, factors, milk quality}, title = {Production and chemical composition of goat milk in the Republic of Croatia}, keyword = {goat milk, producition, saanen, alpine, factors, milk quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font