Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1020499

Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla


Natalija Kovačević
Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1020499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla
(Chemical and nutritive value of edible animal by- products)

Autori
Natalija Kovačević

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2019

Stranica
36

Mentor
Kelava Ugarković, Nikolina

Ključne riječi
nusproizvodi životinjskog podrijetla, jestivi, kemijska i nutritivna vrijednost
(animal by-products, edible, chemical and nutritive value)

Sažetak
Klanjem životinja dobiva se meso, ali i velike količine nusproizvoda koji se razvrstavaju na jestive i nejestive. Međutim, nusproizvodi životinjskog podrijetla često se smatraju otpadom ili se premalo iskorištavaju. Jestivi nusproizvodi životinjskog podrijetla predstavljaju čitavi niz nusproizvoda (kao što su iznutrica) iznimne nutritivne vrijednosti i velikog potencijala u ljudskoj prehrani. Svake godine raste ukupni broj stanovništva što dovodi do sve većeg pritiska na stočarstvo. Hrane je sve manje, a raste potražnja za mesom i mesnim proizvodima. Također, raste broj siromašnog stanovništva i stupanj pothranjenosti. Jestivi nusproizvodi životinjskog podrijetla kao bogati izvor hranjivih tvari (proteina, vitamina, minerala) mogli bi pomoći u rješavanju tih problema. Cilj ovog završnog rada je opisati kemijsku i nutritivnu vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla, istaknuti prednosti i rizike vezane uz njihovo korištenje te načine obrade i konzumacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nikolina Kelava Ugarković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Natalija Kovačević
Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Natalija Kovačević (2019) 'Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {36}, keywords = {nusproizvodi \v{z}ivotinjskog podrijetla, jestivi, kemijska i nutritivna vrijednost}, title = {Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda \v{z}ivotinjskog podrijetla}, keyword = {nusproizvodi \v{z}ivotinjskog podrijetla, jestivi, kemijska i nutritivna vrijednost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {36}, keywords = {animal by-products, edible, chemical and nutritive value}, title = {Chemical and nutritive value of edible animal by- products}, keyword = {animal by-products, edible, chemical and nutritive value}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font