Pregled bibliografske jedinice broj: 1020499
Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla
Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1020499 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla
(Chemical and nutritive value of edible animal by- products)
Autori
Natalija Kovačević
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2019
Stranica
36
Mentor
Kelava Ugarković, Nikolina
Ključne riječi
nusproizvodi životinjskog podrijetla, jestivi, kemijska i nutritivna vrijednost
(animal by-products, edible, chemical and nutritive value)
Sažetak
Klanjem životinja dobiva se meso, ali i velike količine nusproizvoda koji se razvrstavaju na jestive i nejestive. Međutim, nusproizvodi životinjskog podrijetla često se smatraju otpadom ili se premalo iskorištavaju. Jestivi nusproizvodi životinjskog podrijetla predstavljaju čitavi niz nusproizvoda (kao što su iznutrica) iznimne nutritivne vrijednosti i velikog potencijala u ljudskoj prehrani. Svake godine raste ukupni broj stanovništva što dovodi do sve većeg pritiska na stočarstvo. Hrane je sve manje, a raste potražnja za mesom i mesnim proizvodima. Također, raste broj siromašnog stanovništva i stupanj pothranjenosti. Jestivi nusproizvodi životinjskog podrijetla kao bogati izvor hranjivih tvari (proteina, vitamina, minerala) mogli bi pomoći u rješavanju tih problema. Cilj ovog završnog rada je opisati kemijsku i nutritivnu vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla, istaknuti prednosti i rizike vezane uz njihovo korištenje te načine obrade i konzumacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)