Pregled bibliografske jedinice broj: 1020491
Fizikalno-kemijske promjene mlijeka paške ovce tijekom laktacija
Fizikalno-kemijske promjene mlijeka paške ovce tijekom laktacija, 2019., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1020491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijske promjene mlijeka paške ovce tijekom laktacija
(Physical and chemical changes of Pag sheep milk during lactations)
Autori
Lucijanić, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2019
Stranica
30
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
mlijeko, paška ovca, stadij laktacije, redoslijed laktacije, omjer mast/protein, omjer kazein/mast
(milk, Pag sheep, stage of lactation, number of lactation, fat/protein ratio, casein/fat ratio)
Sažetak
Budući da se mlijeko paških ovaca prerađuje u paški sir, važno je da se fizikalno-kemijski sastav mlijeka, na kojeg utječu razni čimbenici, nalazi u okviru raspona propisanih Pravilnikom o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka (2017.). Cilj rada je utvrditi utjecaj stadija (početak, sredina i kraj laktacije) i redoslijeda (1., 2., 3., 4., 5. i ostale) laktacije na promjene udjela mliječne masti (M), proteina (P) i kazeina (K), omjere mast/protein (M/P) i kazein/mast (K/M) te promjene pH vrijednosti i točke ledišta (TL) mlijeka paške ovce. Istraživanje je provedeno na 3 stada (213 ovaca) s područja Kolana i Caske. Istraživani utjecaj stadija i redoslijeda laktacije bio je statistički značajan. Udjeli M, P i K bili su najviši krajem, omjer M/P sredinom laktacije kad je omjer K/M bio najmanji, a najviše vrijednosti pH i TL utvrđene su početkom laktacije. Najviši udjeli M, P i K, omjer M/P i TL utvrđeni su u ovaca pete i kasnijih laktacija, a najviša pH vrijednost i omjer K/M u trećoj laktaciji. Između pojedinih analiziranih parametara utvrđene su statistički značajne korelacije.
Izvorni jezik
Hrvatski