Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1020491

Fizikalno-kemijske promjene mlijeka paške ovce tijekom laktacija


Lucijanić, Dora
Fizikalno-kemijske promjene mlijeka paške ovce tijekom laktacija, 2019., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1020491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijske promjene mlijeka paške ovce tijekom laktacija
(Physical and chemical changes of Pag sheep milk during lactations)

Autori
Lucijanić, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2019

Stranica
30

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
mlijeko, paška ovca, stadij laktacije, redoslijed laktacije, omjer mast/protein, omjer kazein/mast
(milk, Pag sheep, stage of lactation, number of lactation, fat/protein ratio, casein/fat ratio)

Sažetak
Budući da se mlijeko paških ovaca prerađuje u paški sir, važno je da se fizikalno-kemijski sastav mlijeka, na kojeg utječu razni čimbenici, nalazi u okviru raspona propisanih Pravilnikom o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka (2017.). Cilj rada je utvrditi utjecaj stadija (početak, sredina i kraj laktacije) i redoslijeda (1., 2., 3., 4., 5. i ostale) laktacije na promjene udjela mliječne masti (M), proteina (P) i kazeina (K), omjere mast/protein (M/P) i kazein/mast (K/M) te promjene pH vrijednosti i točke ledišta (TL) mlijeka paške ovce. Istraživanje je provedeno na 3 stada (213 ovaca) s područja Kolana i Caske. Istraživani utjecaj stadija i redoslijeda laktacije bio je statistički značajan. Udjeli M, P i K bili su najviši krajem, omjer M/P sredinom laktacije kad je omjer K/M bio najmanji, a najviše vrijednosti pH i TL utvrđene su početkom laktacije. Najviši udjeli M, P i K, omjer M/P i TL utvrđeni su u ovaca pete i kasnijih laktacija, a najviša pH vrijednost i omjer K/M u trećoj laktaciji. Između pojedinih analiziranih parametara utvrđene su statistički značajne korelacije.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lucijanić, Dora
Fizikalno-kemijske promjene mlijeka paške ovce tijekom laktacija, 2019., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Lucijanić, D. (2019) 'Fizikalno-kemijske promjene mlijeka paške ovce tijekom laktacija', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lucijani\'{c}, Dora}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {mlijeko, pa\v{s}ka ovca, stadij laktacije, redoslijed laktacije, omjer mast/protein, omjer kazein/mast}, title = {Fizikalno-kemijske promjene mlijeka pa\v{s}ke ovce tijekom laktacija}, keyword = {mlijeko, pa\v{s}ka ovca, stadij laktacije, redoslijed laktacije, omjer mast/protein, omjer kazein/mast}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lucijani\'{c}, Dora}, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {milk, Pag sheep, stage of lactation, number of lactation, fat/protein ratio, casein/fat ratio}, title = {Physical and chemical changes of Pag sheep milk during lactations}, keyword = {milk, Pag sheep, stage of lactation, number of lactation, fat/protein ratio, casein/fat ratio}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font