Pregled bibliografske jedinice broj: 1020337
Pridržavanje mediteranske prehrane i procjena znanja o istoj između studenata studija nutricionizma i ostalih studija
Pridržavanje mediteranske prehrane i procjena znanja o istoj između studenata studija nutricionizma i ostalih studija, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1020337 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pridržavanje mediteranske prehrane i procjena znanja o istoj između studenata studija nutricionizma i ostalih studija
(Adherence to the Mediterranean diet and assessment of knowledge among nutrition students and others students)
Autori
Šuljić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2019
Stranica
34
Mentor
Bituh, Martina
Ključne riječi
mediteranska prehrana, MDS, MDNK, prehrambene navike
(Mediterranean diet, MDS, MDNK, eating habits)
Sažetak
S obzirom na današnji tempo života, mediteranska prehrana se nameće kao djelotvorna strategija za prevenciju različitih nezaraznih kroničnih bolesti. Cilj ovog istraživanje je bio utvrditi postoji li značajna razlika između studenata nutricionizma i drugih studija u pridržavanju mediteranskog obrasca te procijeniti znanje o istoj. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 139 studenata, od čega 44 studenata nutricionizma te 95 studenata ostalih studija. Za procjenu prehrambenih navika korišten je MDS (eng. Mediterranean Diet Score) kojim je utvrđeno da se studenti nutricionizma u većoj mjeri pridržavaju načelima mediteranske prehrane od studenta ostalih studija. Također, MDNK upitnikom (eng. Mediterranean Diet Nutrition Knowledge) procjenjeno je da studenti nutricionizma očekivano više znaju o mediteranskoj prehrani, stoga možemo zaključiti da naučeno znanje tijekom studija može imati utjecaj na formiranje pravilnih prehrambenih navika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Bituh
(mentor)