Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1020249

Utjecaj duljine provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka


Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Lukšić, Božica; Čačić, Ivana; Šebalj, Gordan
Utjecaj duljine provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 60 (2018), 1; 43-50 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1020249 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj duljine provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka
(The effect of the length of wilting on the nutritive value of fermented forage from semi- natural grassland)

Autori
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Lukšić, Božica ; Čačić, Ivana ; Šebalj, Gordan

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 60 (2018), 1; 43-50

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
provenjavanje, sjenaža, hranidbena vrijednost, kvaliteta fermentacije
(wilting, haylage, nutritive value, fermentation quality)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj duljine provenjavanja krme poluprirodnog travnjaka zajednice Arrhenatheretum medioeuropaeum ruderale na hranidbenu vrijednost fermentirane krme, kvalitetu fermentacije u silosu i biološke parametre hranjivosti fermentirane krme u hranidbi preživača. Prvi otkos biljne mase poluprirodnog travnjaka je provenut na tlu tijekom 0, 3, 6 i 24 sata nakon čega su formirani laboratorijski silosi za svaku duljinu provenjavanja krme odvojeno. Utvrđeno je da se kvaliteta fermentacije u silosu i biološki parametri hranjivosti krme nisu razlikovali između uzoraka fermentirane krme provenute 3 i 6 sati. Provenjavanje krme 24 sata je rezultiralo povećanim udjelom suhe tvari (ST), neutralnih detergent vlakana (NDV), kiselih detergent vlakana (KDV) (P<0, 05), pH vrijednosti, sadržajem fermentirajuće metaboličke energije u metaboličkoj energiji (FME/ME) i faktora konzumacije za goveda te smanjenim sadržaj sirovih proteina (SP), metaboličke energije (ME), probavljivosti organske tvari u suhoj tvari (D-vrijednost) i faktora konzumacije za ovce. Zaključeno je da provenjavanje biljne mase poluprirodnog travnjaka prije siliranja tijekom 24 sata za parametre kvalitete fermentacije u silosu i biološke parametre kvalitete fermentirane krme ima značajnih prednosti u odnosu na direktno siliranje biljne mase bez provenjavanja ili provenjavanje prije siliranja tijekom 3 ili 6 sati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (autor)

Avatar Url Krešimir Bošnjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Lukšić, Božica; Čačić, Ivana; Šebalj, Gordan
Utjecaj duljine provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 60 (2018), 1; 43-50 (recenziran, članak, znanstveni)
Vranić, M., Bošnjak, K., Lukšić, B., Čačić, I. & Šebalj, G. (2018) Utjecaj duljine provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 60 (1), 43-50.
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Luk\v{s}i\'{c}, Bo\v{z}ica and \v{C}a\v{c}i\'{c}, Ivana and \v{S}ebalj, Gordan}, year = {2018}, pages = {43-50}, keywords = {provenjavanje, sjena\v{z}a, hranidbena vrijednost, kvaliteta fermentacije}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {60}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Utjecaj duljine provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka}, keyword = {provenjavanje, sjena\v{z}a, hranidbena vrijednost, kvaliteta fermentacije} }
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Luk\v{s}i\'{c}, Bo\v{z}ica and \v{C}a\v{c}i\'{c}, Ivana and \v{S}ebalj, Gordan}, year = {2018}, pages = {43-50}, keywords = {wilting, haylage, nutritive value, fermentation quality}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {60}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {The effect of the length of wilting on the nutritive value of fermented forage from semi- natural grassland}, keyword = {wilting, haylage, nutritive value, fermentation quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font