Pregled bibliografske jedinice broj: 1019947
Znanje studenata Sveučilišta u Osijeku o utjecaju prehrane na zdravlje
Znanje studenata Sveučilišta u Osijeku o utjecaju prehrane na zdravlje, 2019., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1019947 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanje studenata Sveučilišta u Osijeku o utjecaju prehrane na zdravlje
(Knowledge of students at the University of Osijek on the impact of nutrition on health)
Autori
Klasan, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.09
Godina
2019
Stranica
35
Mentor
Miškulin, Ivan
Ključne riječi
dijabetes ; kardiovaskularne bolesti ; pravilna prehrana ; studenti ; zdravlje
(diabetes ; cardiovascular diseases ; proper nutrition ; students ; health)
Sažetak
Uvod: Pravilna prehrana koja se temelji na znanstvenim spoznajama, omogućuje duži, zdraviji i kvalitetniji život pojedinca ili populacije. Pravilna prehrana osigurava optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Izuzetno je važna za fizički i psihički razvoj mladih ljudi, posebice studenata koji su tijekom studija izloženi većem stresu i psihološkom naporu. Manje se vremena posvećuju onome što jedemo, kuha se minimalno, a većinom se hrani brzom hranom. Danas mnogi ljudi imaju loše socioekonomske uvjete života te su prisiljeni kupovati jeftiniju i manje kvalitetniju hranu. Mnoge bolesti i stanja moguće je prevenirati ili barem umanjiti posljedice pravovremenom promjenom prehrane i životnih navika. Ciljevi istraživanja: Utvrditi socioekonomska i sociodemografska obilježja studenata, njihove prehrambene navike, status uhranjenosti te znanje o utjecaju prehrane na zdravlje. Materijali i metode: Istraživanje je obuhvatilo 412 studenata diplomskih studija Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek te je provedeno putem online anonimnog anketnog upitnika od 22.svibnja do 10.lipnja 2019. Rezultati: Studenti općenito izjavljuju da se hrane i da žive zdravo. Ispitanici koji žive u domu najrjeđe doručkuju u odnosu na ostale ispitanike dok ispitanici koji žive s roditeljima češće konzumiraju voće i povrće u odnosu na ispitanike koji su naveli opciju ''ostalo''. Ispitanici s Medicinskog fakulteta, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo , Prehrambeno-tehnološkog i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti postižu značajno više rezultate na pitanjima o znanju. Zaključak: Većina studenata ima dobre prehrambene navike te zdravo žive. Znanje o povezanosti prehrane i zdravlja je dobra te je vidljivo da studenti zdravstvenih fakulteta te oni koji žive u gradu ili prigradskom naselju imaju bolje znanje u odnosu na ostale ispitanike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita