Pregled bibliografske jedinice broj: 1019497
Karakteristike bjelančevina mliječnog seruma
Karakteristike bjelančevina mliječnog seruma, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski, Zagreb
CROSBI ID: 1019497 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike bjelančevina mliječnog seruma
(Properties of milk serum proteins)
Autori
Milanović, Sven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2019
Stranica
26
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
bjelančevine, sirutka, mlijeko
(protein, whey, milk)
Sažetak
Glavni sastojci mlijeka koji su odgovorni za većinu njegovih funkcionalnih svojstava, a koja su iskorištena i u industriji mliječnih proizvoda, su bjelančevine mliječnog seruma. Bjelančevine mlijeka imaju brojne uloge koje određuju svojstva mlijeka, od enzimske aktivnosti do fizikalnih svojstava mlijeka. Također imaju vrlo važnu prehrambenu ulogu u vidu sadržaja esencijalnih aminokiselina kao i brojne fiziološke uloge. Glavne bjelančevine mlijeka se mogu podijeliti u dvije skupine: kazeini i bjelančevine mliječnog seruma. Obje frakcije su opisane u radu s pregledom najznačajnijih fizikalnih i biokemijskih svojstva. U bjelančevine mliječnog seruma ubrajaju se: β-laktoglobulin, α-laktalbumin, serum albumini, imunoglobulini. Ostali bjelančevinasti sastojci mlijeka su: laktoferin, bjelančevine koje vežu ione metala te ostale bjelančevine koje su zastupljene u manjem udjelu. Sve one imaju brojne biološke i fiziološke uloge u mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski