Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1019434

Primjena otpada nastalog konzumiranjem espresso kave pri izradi pektinskih biofilmova


Vujnović, Angela
Primjena otpada nastalog konzumiranjem espresso kave pri izradi pektinskih biofilmova, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1019434 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena otpada nastalog konzumiranjem espresso kave pri izradi pektinskih biofilmova
(Appliance of espresso coffee waste in preparing pectin biofilms)

Autori
Vujnović, Angela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2019

Stranica
31

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
biofilm ; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; pektin ; polifenoli ; teksturalna svojstva ; UV/Vis spektrofotometrija
(biofilm ; microwave assisted extraction ; pectin ; polyphenols ; textural properties ; UV/Vis spectrophotometry)

Sažetak
Ekstrakcija fenola i flavonoida iz espresso kave i otpada nastalog nakon njena konzumiranja provedena je pomoću mikrovalova pri T = 50 i 70 °C, t = 5 i 10 minuta i φ (etanol) = 50 i 70 %. Spektrofotometrijskom analizom je utvrđeno da espresso kava sadrži 38, 75 do 51, 40 mg/g, a otpad 4, 55 do 6, 90 mg/g ukupnih fenola. Budući da temperatura od 70 °C, vrijeme od 5 minuta i 70 %-tni etanol dovode do optimalne ekstrakcije fenola iz otpada kave, navedeni parametri su korišteni kod pripreme 5, 10 i 20 %-tnih ekstrakata, koji su zatim inkorporirani u pektinske biofilmove. Njihovom karakterizacijom je utvrđeno da dodatak ekstrakata otpada utječe na promjenu boje, čvrstoće i elastičnosti biofilmova, pa tako uzorak s 20 %-tnim ekstraktom u odnosu na 5 i 10 %-tne pokazuje najveću čvrstoću i elastičnost. Time je pokazano da se i otpad kave može efikasno iskoristiti pri izrade jestivih i funkcionalnih biofilmova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vujnović, Angela
Primjena otpada nastalog konzumiranjem espresso kave pri izradi pektinskih biofilmova, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vujnović, A. (2019) 'Primjena otpada nastalog konzumiranjem espresso kave pri izradi pektinskih biofilmova', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vujnovi\'{c}, Angela}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {biofilm, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, pektin, polifenoli, teksturalna svojstva, UV/Vis spektrofotometrija}, title = {Primjena otpada nastalog konzumiranjem espresso kave pri izradi pektinskih biofilmova}, keyword = {biofilm, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, pektin, polifenoli, teksturalna svojstva, UV/Vis spektrofotometrija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vujnovi\'{c}, Angela}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {biofilm, microwave assisted extraction, pectin, polyphenols, textural properties, UV/Vis spectrophotometry}, title = {Appliance of espresso coffee waste in preparing pectin biofilms}, keyword = {biofilm, microwave assisted extraction, pectin, polyphenols, textural properties, UV/Vis spectrophotometry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font