Pregled bibliografske jedinice broj: 1019433
Utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na izolaciju polifenola iz kore mandarine
Utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na izolaciju polifenola iz kore mandarine, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1019433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na izolaciju polifenola iz kore mandarine
(Effect of microwave assisted extraction on the isolation of polyphenols from mandarine peel)
Autori
Štefanac, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2019
Stranica
26
Mentor
Ninčević Grassino, Antonela
Ključne riječi
ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; kora mandarine ; polifenoli ; UV/Vis spektrofotometrija
(microwave assisted extraction ; mandarine peel ; polyphenols ; UV/Vis spectrophotometry)
Sažetak
U ovom radu je ispitana efikasnost ekstrakcije fenola i flavonoida iz kore mandarine, nusproizvoda nastalog tijekom postupka njene obrade. Ekstrakcija je provedena primjenom mikrovalova na uzorcima prethodno usitnjene kore mandarine pri temperaturi od 80 °C, uz vodene otopine etanola i acetona volumnih udjela 25, 50 i 70 % i vremena od 3, 7, 11 i 22 min. Maseni udio ukupnih fenola i flavonoida u ekstrahiranim uzorcima određen je UV/Vis spektrofotometrijom, a dobiveni rezultati su pokazali da volumni udio otapala i vrijeme ekstrakcije značajno utječu na prinos fenola i flavonoida. Tako se 50 %-tna vodena otopina acetona pokazala najefikasnijim ekstrakcijskim sredstvom pri izolaciji fenola kod vremena od 22 min, a 70 %-tna vodena otopina etanola pri izolaciji flavonoida kod vremena od 7 min. Budući da je najučinkovitija ekstrakcija fenola i flavonoida postignuta pri navedenim parametrima, oni bi se mogli primjenjivati i u daljnjim postupcima njihove izolacije ovom nekonvencionalnom, ekološki prihvatljivom metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Antonela Ninčević Grassino
(mentor)