Pregled bibliografske jedinice broj: 1019329
Strategije za postizanje pravilne i uravnotežene prehrane: smanjenje konzumacije šećera
Strategije za postizanje pravilne i uravnotežene prehrane: smanjenje konzumacije šećera, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1019329 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Strategije za postizanje pravilne i uravnotežene prehrane: smanjenje konzumacije šećera
(Strategies for achieving balanced and healthy dieting: sugar reduction)
Autori
Iva Polunić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2019
Stranica
32
Mentor
Predrag Putnik
Ključne riječi
pretilost, šećer, stevija, zaslađivači, strategije, zdravlje
(obesity, sugar, stevia, sweeteners, strategies, health)
Sažetak
Među svjetski raširenim zdravstvenim problemima pretilost je jedna od najčešćih, stoga se njezina prevencija, kao i liječenje drže ključnim za poboljšanje kvalitete života pojedinca. Iako je mnogo faktora koji utječu na ovaj problem, prekomjerna konzumacija šećera od iznimnog je utjecaja na zdravlje. Zdravstvene organizacije intenzivno rade na strategijama za smanjenjem njegove konzumacije, kao i na povećavanju svijesti o zdravstvenim opasnostima koje pretilost nosi. Šećer kao dio svakodnevne prehrane ima svoj doprinos u uravnoteženoj prehrani, no istodobno je faktor rizika u razvoju nekih bolesti, poput dijabetesa, bolesti zubi i usne šupljine, kardiovaskularnih bolesti i drugo. Uporabom zaslađivača kao zamjene za stolni šećer, provođenjem edukacije te primjenom strategija među širom populacijom može se postići razumna i sigurna konzumacija šećera, a time i kvalitetna uravnotežena prehrana, te na koncu i očuvanje zdravlja u globalu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
Napomena
Among the world's widespread health problems obesity is one of the most common, so its prevention and treatment are the key to improving the quality of life of an individual. Although there are many factors that affect this problem, excessive sugar consumption has a profound impact on health. Health organizations are intensively working on strategies to reduce their consumption as well as raising awareness of the health hazards that obesity carries. Sugar as a part of daily diet has its contribution to a balanced diet, but also the risk of some diseases, such as diabetes, tooth and laryngeal diseases, cardiovascular diseases and the like. By using a sweeteners as a substitute for sugar, education and the implementation of other strategies across the population, it is possible to achieve a reasonable and safe sugar consumption and thus a quality balanced diet, and ultimately to preserve global health.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Predrag Putnik
(mentor)