Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1019287

Odlike vanjštine i proizvodnosti boškarina u usporedbi sa slavonsko-srijemskim podolcem


Gospodinović, Ema
Odlike vanjštine i proizvodnosti boškarina u usporedbi sa slavonsko-srijemskim podolcem, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1019287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odlike vanjštine i proizvodnosti boškarina u usporedbi sa slavonsko-srijemskim podolcem
(Exterior and production characteristics of Istrian cattle compared with Slavonian - srijem podolian cattle)

Autori
Gospodinović, Ema

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2019

Stranica
29

Mentor
Mioč, Boro

Neposredni voditelj
Držaić, Valentino

Ključne riječi
goveda, izvorne pasmine, očuvanje, revitalizacija
(cattle, original breeds, preservation, revitalization)

Sažetak
Na prostorima Hrvatske uzgoj goveda ima tisućljetnu tradiciju, a istarsko govedo, buša i slavonsko-srijemski podolac su pasmine koje na našim prostorima obitavaju još iz vremena Rimskog carstva. Njihova vanjština i proizvodne odlike mijenjale su se i prilagođavale podneblju u kojem obitavaju. Skromnost, izdržljivost i radna sposobnost, uz relativno skromna proizvodna svojstva glavne su odlike navedenih pasmina. Uvozom suvremenih pasmina goveda brojnost izvornih pasmina opada usljed nedostatne proizvodnje te su dovedene na rub osptanka. Programi očuvanja izvornih pasmina goveda pokrenuti su potkraj XX. i početkom XXI. stoljeća čije je primarni zadatak bio povečanje brojnosti ugroženih populacija. Četvrt soljeća kasnije program revitalizacije istarskog goveda uspio je spojiti primarnu proizvodnju s preradom i gastronomskom te turističkom ponudom i kao takav pokazao se održivim. Nažalos još uvije nije dovoljno učinjeno po pitanju revitalizacije slavonsko-srijemskog podolca, kao ni buše.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valentino Držaić (mentor)

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gospodinović, Ema
Odlike vanjštine i proizvodnosti boškarina u usporedbi sa slavonsko-srijemskim podolcem, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Gospodinović, E. (2019) 'Odlike vanjštine i proizvodnosti boškarina u usporedbi sa slavonsko-srijemskim podolcem', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gospodinovi\'{c}, Ema}, year = {2019}, pages = {29}, keywords = {goveda, izvorne pasmine, o\v{c}uvanje, revitalizacija}, title = {Odlike vanj\v{s}tine i proizvodnosti bo\v{s}karina u usporedbi sa slavonsko-srijemskim podolcem}, keyword = {goveda, izvorne pasmine, o\v{c}uvanje, revitalizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gospodinovi\'{c}, Ema}, year = {2019}, pages = {29}, keywords = {cattle, original breeds, preservation, revitalization}, title = {Exterior and production characteristics of Istrian cattle compared with Slavonian - srijem podolian cattle}, keyword = {cattle, original breeds, preservation, revitalization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font