Pregled bibliografske jedinice broj: 1019148
Sušenje ploda smokve
Sušenje ploda smokve, 2012. (popularni rad).
CROSBI ID: 1019148 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sušenje ploda smokve
(Drying process of fig fruits)
Autori
Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante
Izvornik
Gospodarski list
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2012
Ključne riječi
postupak sušenja ; plod smokve
(drying process ; fig fruits)
Sažetak
Smokva (Ficus Carica L.) je jedna od najvažnijih voćnih vrsta na području Mediterana, tako i Hrvatske. Da bi se ovaj sezonski plod očuvao i učinio dostupnim potrošačima tijekom cijele godine, često je podvrgavana različitim tehnološkim tretmanima, primjerice sušenju. Sušenje je jedan od najstarijih postupaka čuvanja smokvina ploda, kao i drugih poljoprivrednih proizvoda. Glavni zadatak sušenja proizvoda je produljiti vrijeme čuvanja (skladištenja), minimiziranje potreba za ambalažom i pakiranjem, i eliminiranje prijevoza nepotrebne vode. Sam postupak proizvodnje, dorade i prerade smokve vrlo je složen, pa ga je stoga potrebno ozbiljno shvatiti i poštivati osnovne elemente navedenih aktivnosti: znanje, sirovinu (materijal), rad (ljudski), energiju, tehničko tehnološke postupke, strojeve i opreme (uređaji, alati, objekti).
Izvorni jezik
Hrvatski