Pregled bibliografske jedinice broj: 1018094
Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina
Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 14 (2019), 1-2; 33-38 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1018094 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina
(Cyclopiazonic acid: toxicity and prevalenece of insufficiently investigated mycotoxin)
Autori
Kiš, Maja ; Vulić, Ana ; Kmetič, Ivana ; Lešić, Tina ; Murati, Teuta ; Pleadin, Jelka
Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 14
(2019), 1-2;
33-38
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
ciklopiazonična kiselina ; toksičnost ; pojavnost ; hrana ; hrana za životinje
(cyclopiazonic acid ; toxicity ; prevalence ; food ; feed)
Sažetak
Mikotoksini su proizvodi sekundarnog metabolizma toksikogenih plijesni koji predstavljaju vrlo česte onečišćivače hrane i hrane za životinje. Ciklopiazonična kiselina (CPA) je indol-tetraminska kiselina koju sintetiziraju različite plijesni iz rodova Penicillium (P. griseofulvum, P. camemberti, P. commune, P. dipodomyicola) i Aspergillus (A. flavus, A. oryzae, A. tamarii). CPA je prirodni kontaminant hrane biljnog (kukuruz, kikiriki, riža) i animalnog podrijetla, uključujući mlijeko, sir i suhomesnate proizvode. Česta zajednička pojavnost CPA i aflatoksina u hrani i hrani za životinje upućuje na moguće sinergističko djelovanje. Iako toksični učinci CPA nisu detaljno proučeni, kod pojedinih životinjskih vrsta dokazano je tremorgeno, neurokemijsko i imunosupresivno djelovanje. S obzirom da je CPA slabo istražen mikotoksin, nužna su daljnja istraživanja njegove toksičnosti, pojavnosti te sinergističkog učinka više različitih mikotoksina koji se mogu nalaziti u istoj namirnici.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Vulić
(autor)
Teuta Murati
(autor)
Ivana Kmetič
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Tina Lešić
(autor)
Maja Kiš
(autor)