Pregled bibliografske jedinice broj: 1017981
Znanje o prehrani i kriteriji izbora hrane kod studenata Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci
Znanje o prehrani i kriteriji izbora hrane kod studenata Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Rijeka
CROSBI ID: 1017981 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanje o prehrani i kriteriji izbora hrane kod studenata Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci
(Nutrition Knowledge and Food Choice Criteria in Faculty of Health Studies in Rijeka Students)
Autori
Vukonić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet zdravstvenih studija
Mjesto
Rijeka
Datum
19.07
Godina
2019
Stranica
78
Mentor
Kukić, Miljana
Ključne riječi
hrana, znanje, kriteriji odabira hrane, studenti zdravstvenih studija
(food, knowledge, food selection criteria, students of health studies)
Sažetak
Loše prehrambene navike važan su čimbenik nastanka i razvoja kroničnih nezaraznih bolesti koje su vodeći problem javnog zdravstva. Zdravstveni djelatnici su ambasadori promicanja zdravlja i zdravih životnih navika. Stjecanje uvida o znanju i kriterijima izbora hrane omogućuje nam da dobijemo jasnu sliku o područjima na kojima moramo djelovati. Provedena su brojna istraživanja koja se odnose na znanje o hrani te o kriterijima koji utječu na odabir hrane. Međutim, rezultati istraživanja, pogotovo kod zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, su oskudni. Cilj ove studije bio je procijeniti znanje o prehrani te njegovu povezanost s kriterijima izbora hrane kod studenata diplomskih studija Fakulteta zdravstvenih studija, Sveučilišta u Rijeci. Cilj je, osim toga, bio ispitati povezanost znanja o prehrani i kriterija izbora hrane s pojedinim sociodemografskim čimbenicima. Sto pedeset dva studenta (128 žena i 24 muškarca) sudjelovala su u istraživanju. Prosječna dob sudionika bila je 34 godine (22-63). U istraživanju su korišteni sljedeći mjerni instrumenti: Upitnik općih podataka kojim su se prikupljeni podaci o spolu, dobi, tjelesnoj težini i visini, zdravstvenom statusu, materijalnom statusu te stanovanju ; modificirana verzija »Upitnika općeg znanja o prehrani« (General Nutrition Knowledge Questionnaire - GNKQ ; Parmenter i Wardle, 1999) te adaptirani »Upitnik izbora hrane« (Food Choice Questionnaire – FCQ ; Steptoe, Pollard i Wardle, 1995). Prosječni rezultati »Upitnika općeg znanja o prehrani« su visoki. U skupini »Razumijevanje osnovnih pojmova« prosječna vrijednost iznosi 10, 58 od mogućih 13, 0, u skupini »Izvori nutrijenata« prosječna vrijednost rezultata iznosi 18, 43 od mogućih 23, 0 te u skupini »Povezanost prehrane s bolestima« prosječna vrijednost je 12, 47 od mogućih 16. Rezultati pokazuju kako studenti zdravstvenih studija imaju dobro znanje o hrani. Najznačajniji kriteriji izbora hrane sudionika bili su iz podljestvice »Zdravlje i prirodni sastojci«, »Ugodnost za osjetila« te »Povoljna kupnja«, a na posljednjem mjestu, kao najmanje važan kriterij »Upoznatost s hranom i etička načela«. Kriterij »Cijena« izuzet je iz usporedbe zbog niske pouzdanosti. Rezultati korelacija ukazuju na povezanost između dobi i znanja o izvorima nutrijenata te znanja o povezanosti hrane s bolestima i zdravlja, iz čega proizlazi kako osobe više životne dobi imaju bolje znanje o izvorima nutrijenata te kako osobe boljeg zdravstvenog statusa imaju bolje znanje o utjecaju hrane na razvoj bolesti. Rezultati dobiveni o znanju o prehrani viši su od rezultata drugih provedenih studija. Rezultati o kriterijima izbora hrane razlikuju se od rezultata dobivenih u sličnim studijama. Obzirom na dobivene rezultate trebalo bi detaljnije istražiti čimbenike koji određuju kriterije odabira hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam, Psihologija