Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1016669

Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja


Kurtović, Katarina; Matković, Ana; Jukić, Karmen; Jukić, Željko
Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja // Agronomski glasnik, 80 (2018), 6; 385-402 doi:10.33128/ag.80.6.3 (recenziran, pregledni rad, ostalo)


CROSBI ID: 1016669 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja
(Changes in chemical composition and rheological properties of wheat during storage)

Autori
Kurtović, Katarina ; Matković, Ana ; Jukić, Karmen ; Jukić, Željko

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 80 (2018), 6; 385-402

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo

Ključne riječi
pšenica ; posliježetveno dozrijevanje ; reološka svojstva ; kemijski sastav
(wheat ; postharvest maturation ; rheological properties ; chemical composition)

Sažetak
Pšenica (Triticum aestivum L.) je jedna od najvažnijih ratarskih kultura u Hrvatskoj. Nakon žetve, sprema se u skladišta u kojima ostaje do trenutka prerade u mlinske proizvode. Dokazano je, da je kakvoća pšenice nešto slabija odmah nakon žetve i da je potrebno da pšenica određeno vrijeme ostane uskladištena. To razdoblje koje se još naziva i posliježetveno dozrijevanje, traje različito za različite sorte. Tijekom tog razdoblja ali i tijekom skladištenja zrna pšenice do prerade, određeni čimbenici mogu pozitivno, ali i negativno utjecati na proteine, ugljikohidrate, lipide, hektolitarsku masu, svojstva mljevenja i reološka svojstva. Cilj ovog rada je korištenjem znanstvene literature prikazati koji čimbenici i na koji način utječu na promjenu ugljikohidrata, masti i proteina tijekom skladištenja pšenice te dinamiku poboljšanja reoloških svojstava pšenice od uskladištenja do početka prerade.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Jukić (autor)

Avatar Url Ana Matković (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr www.agronomski-glasnik.agronomsko.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kurtović, Katarina; Matković, Ana; Jukić, Karmen; Jukić, Željko
Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja // Agronomski glasnik, 80 (2018), 6; 385-402 doi:10.33128/ag.80.6.3 (recenziran, pregledni rad, ostalo)
Kurtović, K., Matković, A., Jukić, K. & Jukić, Ž. (2018) Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja. Agronomski glasnik, 80 (6), 385-402 doi:10.33128/ag.80.6.3.
@article{article, author = {Kurtovi\'{c}, Katarina and Matkovi\'{c}, Ana and Juki\'{c}, Karmen and Juki\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2018}, pages = {385-402}, DOI = {10.33128/ag.80.6.3}, keywords = {p\v{s}enica, poslije\v{z}etveno dozrijevanje, reolo\v{s}ka svojstva, kemijski sastav}, journal = {Agronomski glasnik}, doi = {10.33128/ag.80.6.3}, volume = {80}, number = {6}, issn = {0002-1954}, title = {Promjene u kemijskom sastavu i reolo\v{s}kim svojstvima p\v{s}enice tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {p\v{s}enica, poslije\v{z}etveno dozrijevanje, reolo\v{s}ka svojstva, kemijski sastav} }
@article{article, author = {Kurtovi\'{c}, Katarina and Matkovi\'{c}, Ana and Juki\'{c}, Karmen and Juki\'{c}, \v{Z}eljko}, year = {2018}, pages = {385-402}, DOI = {10.33128/ag.80.6.3}, keywords = {wheat, postharvest maturation, rheological properties, chemical composition}, journal = {Agronomski glasnik}, doi = {10.33128/ag.80.6.3}, volume = {80}, number = {6}, issn = {0002-1954}, title = {Changes in chemical composition and rheological properties of wheat during storage}, keyword = {wheat, postharvest maturation, rheological properties, chemical composition} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font