Pregled bibliografske jedinice broj: 1016669
Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja
Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja // Agronomski glasnik, 80 (2018), 6; 385-402 doi:10.33128/ag.80.6.3 (recenziran, pregledni rad, ostalo)
CROSBI ID: 1016669 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene u kemijskom sastavu i reološkim
svojstvima pšenice tijekom skladištenja
(Changes in chemical composition and rheological
properties of wheat during storage)
Autori
Kurtović, Katarina ; Matković, Ana ; Jukić, Karmen ; Jukić, Željko
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 80
(2018), 6;
385-402
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo
Ključne riječi
pšenica ; posliježetveno dozrijevanje ; reološka svojstva ; kemijski sastav
(wheat ; postharvest maturation ; rheological properties ; chemical composition)
Sažetak
Pšenica (Triticum aestivum L.) je jedna od najvažnijih ratarskih kultura u Hrvatskoj. Nakon žetve, sprema se u skladišta u kojima ostaje do trenutka prerade u mlinske proizvode. Dokazano je, da je kakvoća pšenice nešto slabija odmah nakon žetve i da je potrebno da pšenica određeno vrijeme ostane uskladištena. To razdoblje koje se još naziva i posliježetveno dozrijevanje, traje različito za različite sorte. Tijekom tog razdoblja ali i tijekom skladištenja zrna pšenice do prerade, određeni čimbenici mogu pozitivno, ali i negativno utjecati na proteine, ugljikohidrate, lipide, hektolitarsku masu, svojstva mljevenja i reološka svojstva. Cilj ovog rada je korištenjem znanstvene literature prikazati koji čimbenici i na koji način utječu na promjenu ugljikohidrata, masti i proteina tijekom skladištenja pšenice te dinamiku poboljšanja reoloških svojstava pšenice od uskladištenja do početka prerade.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb